Landschappen van Lon Robbé in Lakenhal

Gelijktijdig met Rembrandts landschappen presenteert Stedelijk Museum De Lakenhal hedendaagse kunst in het licht van de Leidse meesterschilder. Van 20 oktober t/m 31 december is de tentoonstelling ‘Wink Blink: Landschappen van Lon Robbé’ in het museum te zien. Met fotografie en films construeert Robbé landschappen, haar methode van werken is eenvoudig. Bij het bewerken van de foto’s maakt ze gebruik van omkering, verdubbeling of isolering van beelden. Landschappen worden zo een plek waar micro- en macrokosmos samenkomen. De sensatie van kilometers uitzicht en het bedrieglijk dichtbij lijken van de volgende heuveltop koppelt Robbé aan de mogelijkheid het gebied tegelijkertijd als een gedetailleerde kaart te lezen. De onmetelijke horizon van een verlaten en kaal poollandschap vindt ze terug in een morsig randje.

Ook in haar films verleidt Robbé de kijker om zich te voegen in een bepaalde sfeer die door voortdurende herhaling of door een subtiele verandering wordt doorbroken. Het ongrijpbare vallen van de nacht wordt door een klustering van beelden voelbaar gemaakt. De natuurlijke beweging van wilde dieren door het landschap wordt ironisch in beeld gebracht vanuit een rijdende auto.

Bij de landschappen van Robbé moet je soms even met je ogen knipperen om te zien wat je denkt te zien. Ze reiken verder dan het oog en nodigen uit tot landschappelijke ervaringen. Op de tentoonstelling worden 20 fotowerken en 6 videowerken getoond.

Advertentie

Leiden rembrandtlandschap


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×