Leerlingen spelen even voor marktkoopman

Op woensdag 18 oktober gaan drie leerlingen van de César Franckschool op de markt in Leiden groenten en fruit verkopen. De kinderen halen om 11.00 uur wethouder Gerda van den Berg (Onderwijs, Welzijn en Zorg) op op het stadhuis en lopen dan gezamenlijk naar de marktkraam waar ze gaan helpen met het verkopen van groenten en fruit. De actie is georganiseerd in het kader van het programma Schoolgruiten, een landelijk programma om kinderen op de basisschool groente en fruit te leren eten.

Schoolgruiten staat voor groenten en fruit op school, een voorlichtings- en stimuleringsprogramma voor gezonde voeding met de nadruk op groenten en fruit. Kern van het programma is het gezamenlijk eten van groenten en fruit in de klas op minimaal twee vaste dagen in de week. Gezond eten is en blijft een verantwoordelijkheid van de ouders, maar het programma sluit ook goed aan bij het gemeentelijke gezondheids- en preventiebeleid.

Wethouder Van den Berg zegt hierover: ‘Kinderen zijn steeds vaker te zwaar. Een van de oorzaken hiervan is een ongezond voedingspatroon. Slechte gewoonten die op jonge leeftijd zijn aangeleerd, zijn als je ouder wordt lastig af te leren. Dat geldt ook voor het eetgedrag. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren wat gezond eten is en waarom dat belangrijk is. Het programma Schoolgruiten draagt hieraan bij en zorgt er op een leuke manier voor dat groenten en fruit een vast onderdeel worden van de dagelijks voeding van kinderen.

’Landelijk is de uitvoering van het programma in handen van het Steunpunt Schoolgruiten (www.schoolgruiten.nl), in Leiden zorgt de GGD Zuid-Holland Noord voor de uitvoering. Leiden heeft meegedaan aan een drie jaar durende pilot. Elf Leidse basisscholen zetten het gruiten nu voort als regulier programma. Voor het fruit en de groenten kunnen de scholen een abonnement afsluiten of ze kunnen de ouders vragen om groente of fruit mee te geven aan de kinderen. De César Franckschool heeft voor groenten en fruit afspraken gemaakt met een marktkoopvrouw, die het niet verkochte fruit aan de school geeft.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×