Leidenaar Frits van Oostrom presenteert geschiedeniscanon

Leidenaar Frits van Oostrom heeft deze week als voorzitter van een door de overheid ingestelde commissie zijn geschiedeniscanon gepresenteerd. De aan de Zoeterwoudse Singel woonachtige middeleeuwendeskundige heeft samen met een team van praktisch ingestelde wetenschappers in vijftig velden de belangrijkste historische feiten uit de vaderlandse geschiedenis in kaart gebracht. Het betreft hier vijftig onderwerpen uit de geschiedenis van Nederland die basisschoolleerlingen op z’n minst zouden moeten kennen om een enigszins historisch Nederlands cultuurbesef te kunnen ontwikkelen. Frits van Oostrom is hoogleraar middeleeuwse letterkunde geweest aan de Leidse universiteit. Eens te meer van belang voor Leiden is dat Leidenaar en fractievoorzitter van D66 in Leiden Paul van Meenen als wiskundige in de functie van vice-voorzitter eveneens aan de uit acht personen bestaande commissie verbonden is. De Leidse inbreng in de canon is dus bijzonder hoog te noemen. Zou dat de enige reden zijn dat Leidens Ontzet in de canon voorkomt? 

Leiden Ontzet, Holland gered! Logisch dus dat onze Sleutelstad in de canon vermeld staat. Als gevolg van het achteruit hollen van het Nederlandse geschiedenisonderwijs vond de overheid het nodig de belangrijkste wapenfeiten uit de Nederlandse geschiedenis uit te geven. Dat heet een canon. Ook is een dergelijk minumumprogramma bijzonder geschikt als onderdeel van een inburgeringscursus. Er is direct veel discussie ontstaan over welke feiten wel en welke niet in een dergelijke canon moeten worden opgenomen. Maandagavond was Frits van Oostrom te gast in het programma Pauw & Witteman. Meer informatie over de canon is te vinden op de internetsite: www.entoen.nu

Advertentie

Leiden geschiedenis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×