Burgemeester wil ook Leidse canon

Voorafgaand aan de raadsvergadering haalde burgemeester Henri Lenferink enkele belangrijke Leidse historische gebeurtenissen aan die in de nationale geschiedeniscanon vermeld staan, die afgelopen maandag werd gepresenteerd. D66-fractievoorzitter Paul van Meenen was als vice-voorzitter aan dit monsterproject verbonden. Voor zijn titanenarbeid kreeg Van Meenen een applausje van zijn collega-raadsleden. Burgemeester Lenferink, zelf van huis uit historicus, vindt het nu eigenlijk hoog tijd geworden dat er voor basisschoolleerligen een Leidse canon komt.

In die Leidse canon zouden dan typisch Leidse historische feiten en gebeurtenissen vermeld moeten staan die minimaal van belang zijn voor scholieren om te weten. Met de geschiedenis rond Leidens Ontzet gaat dat via het Minikoraal al heel behoorlijk, maar Leiden heeft wel meer wapenfeiten op haar conto staan die belangrijk zijn om te weten.

Voor een echt Leidenaarschap is het goed dat leerlingen daar kennis van hebben. Er is genoeg om trots op te zijn en dat mag best wel eens beter in kaart gebracht worden, zo oordeelt de burgemeester. Of zo’n Leidse canon er ook werkelijk komt is een kwestie van politieke wil, geld en medewerking vanuit het onderwijs en historiosche verenigingen. Wellicht kan de 3 Oktobervereeniging, het archief of de Vereniging Oud Leyden hierin een voortrekkersrol vervullen.

Advertentie

Leiden geschiedenis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×