Minder agressie naar Leidse ambtenaren

In de gemeente Leiden worden al sinds langere tijd maatregelen genomen om ambtenaren te beschermen tegen geweld. Hierdoor daalde de agressie tegen ambtenaren van de sociale dienst de afgelopen vijf jaar met ruim vijftig procent. Een goede registratie van klanten die agressief zijn en daders die een brief thuiskrijgen met de tekst van hun eigen scheldkanonnade. Het zijn enkele maatregelen die de gemeente Leiden al enige tijd neemt om ambtenaren van de sociale dienst te beschermen tegen geweld van lastige klanten. Wethouder Paul Jonas (SP) heeft zich vorige week na de steekpartij in Zeist persoonlijk op de hoogte gesteld van de situatie voor zijn Leidse ambtenaren.

Paul Jonas was verheugd over het feit dat de Leidse maatregelen goed aanslaan en wil deze dienst ook exporteren naar andere gemeenten. In de raadscommissie heeft hij zelfs gezegd dat andere gemeenten welkom zijn om het beproefde Leidse systeem te komen aanschouwen en over te nemen.

De maatregelen blijken goed te werken. Medewerkers op sociale zaken weten van te voren hoe ze iemand die een afspraak heeft moeten inschatten, waardoor ze zich daar op in kunnen stellen. De aanpak van geweld tegen ambtenaren bleek vorige week opnieuw urgent na een steekpartij in Zeist, waarbij twee medewerkers van de sociale dienst levensgevaarlijk werden verwond.

Leiden heeft ook vaste bewaking op de afdeling sociale zaken ingevoerd en trainingen van het personeel. Veel gemeenten hebben inmiddels maatregelen genomen om geweld te beteugelen. Toch kreeg 29 procent van de gemeenteambtenaren in 2004 te maken met verbaal geweld, vijftien procent kreeg ‘serieuze bedreigingen’ en tegen zes procent werd daadwerkelijk fysiek geweld toegepast. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken legt op dit moment de laatste hand aan een actieplan tegen agressie en geweld tegen publieke ambtsdragers. De VNG overlegt op dit moment zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau met BZK. De vereniging werkt onder andere ook aan een incidentenregistratiesysteem.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×