Geen referendum over winkelsluitingstijden

Er komt geen referendum over de winkelsluitingstijden voor winkels buiten de Leidse singels. De collegedragende partijen zijn niet van plan eerder gemaakte college-afspraken door een mogelijk negatieve uitslag van het referendum open te breken. Het ging er gisteravond heftig aan toe in de Leidse raadszaal. Ruim twee uur hadden de dames en heren raadsleden ervoor nodig om elkaar met hun argumenten te bestoken. Daarbij bracht de oppositie vooral procedurele argumenten in om het referendum wel te laten plaatsvinden, terwijl de coalitiepartijen angstvallig de gelederen gesloten probeerde te houden. Uiteindelijk werd in een hoofdelijke stemming de referendumaanvraag getorpedeerd. Het verzoek gaat nu, vergezeld van de 15 bezwaren tegen het referendum, terug voor advies naar de Referendumkamer.

Hoewel het debat oorspronkelijk gevoerd werd door raadsleden onderling mengde op een gegeven moment wethouder Filip van As in de discussie waarna de rapen gaar waren. “Het kan niet zo zijn dat door een referendum gemorreld gaat worden aan eerder gemaakte college-afspraken.” Dat was direct koren op de molen van de oppositie die haar kans schoon zag eindelijk eens een wig te drijven in de coalitie. Natuurlijk is het zo dat de uitslag van een referendum over de winkelsluitingstijden bepaalde partijen niet welgevallig zal zijn, maar daarom organiseer je juist een referendum, zo vinden zij. “Je kunt niet een referendum afwijzen als het je even niet uitkomt. Hier regeert niet de democratie, maar God, zo oordeelde de oppositie.” Door het binnenhalen van de ChristenUnie is de zondagsopenstelling gewoon onbespreekbaar geworden en brengen PvdA, SP en GroenLinks alleen maar vijftien inhoudelijke argumenten in om het referendum tegen te houden.

De Referendumkamer heeft geoordeeld dat het inleidend verzoek tot het houden van een referendum wettig is. De ruim 2500 opgehaalde handtekenenigen zijn goedgekeurd en kunnen alleen overruled worden als er zwaarwegende bezwaren zijn om geen referendum te houden. De collegedragende partijen zijn als de dood dat het de Leidenaar worst is dat winkels op zondag open zijn en voor zal stemmen en komt daarom met allerlei argumenten waarom dat niet wenselijk is. Zij wijzen op landelijke evaluatie van de wetgeving hierover die afgewacht moet worden en minderheidsbelangen van kleine winkeliers die gerespecteerd dienen te worden.

De oppositie vindt juist dat dergelijke argumenten voor en tegen in een campagne in de aanloop naar een referendum prima aan de orde kunnen komen. Als het college op zich zelf vertrouwt moet dat hun achterban toch kunnen bereiken en hen op andere gedachten brengen. Antoine Theeuwen van de SP overhandigde wethouder Van As een petitie met 72 handtekeningen van kleine winkeliers buiten de singels die beslist niet op zondag open willen. “Als je op zondag open gaat, gaat je gezin naar de klote en als je niet op zondag open gaat gaat je zaak naar de klote.”

Advertentie

Leiden referendum


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×