Fietsplan provincie deugt niet

Het fietsplan waar de provincie al vijf jaar mee werkt, deugt van geen kant. Van de afgesproken 400 kilometer fietspad is pas 63 kilometer aangelegd. Dat blijkt uit een rapport van het Leidse onderzoeksbureau ‘Research voor beleid’. Andere doelen uit het plan zijn ook ‘onvoldoende realistisch’ of niet ambitieus genoeg. Onduidelijk is waar het geld voor alle plannen vandaan moet komen. Dat meldt het Leidsch Dagblad vandaag.

De bedoeling was om na vijf jaar te kijken of en hoe het fietsplan verbeterd kon worden. Het rapport is echter zo negatief dat de provinciale commissies die het fietsbeleid onder hun hoede hebben, provinciale staten adviseren een geheel nieuw plan te maken. Het is volgens de onderzoekers essentieel dat de provincie in beleidsplannen duidelijk maakt ‘wie, wat, wanneer gaat doen en met welke middelen’.

Zo wil de provincie dat het fietsgebruik tot 2015 jaarlijks met 1 procent omhoog gaat. ‘Meetbaar, tijdsgebonden en mogelijk realistisch’, staat in het rapport. ,,Maar niet specifiek. Eventuele stijging in het gebruik kan ook door andere factoren zijn beïnvloed.’ Wel specifiek is de doelstelling om tussen 2001 en 2015 in totaal 400 kilometer fietspad aan te leggen. Met het oog op de pas 63 kilometer fietspad die in de eerste vier jaar is aangelegd, noemt het rapport dit doel ‘zeer ambitieus’ en ‘weinig realistisch’.

Er zijn ook successen te melden. De digitale fietsrouteplanner en de papieren fietswijzer worden veel gebruikt. Omdat onder ‘flankerende maatregelen’ niet staat wat de provincie wil bereiken en welke maatregelen zij nog meer wil nemen, krijgt ook dit onderdeel een onvoldoende in het onderzoeksrapport.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×