Kleinst mogelijke schakeling in Leiden ontdekt

Fysicus Darko Djukic van de Universiteit Leiden is er in geslaagd om een waterstofmolecuul (H2) tussen twee platinadraadjes te hangen. In principe is dit de kleinste elektronische schakeling die volgens de huidige natuurkundige inzichten denkbaar is. Djukic hoopt vandaag op dit onderzoek te promoveren. In 2002 ontdekte de Leidse onderzoeksgroep van prof. Jan Ruitenbeek al dat een waterstofmolecuul kan worden opgenomen in een stroomkring. Djukic is er nu als eerste in geslaagd om dit proces nauwkeurig te beheersen. Hij heeft laten zien dat het inderdaad mogelijk is om in een vacuüm, bij een temperatuur vlak boven het absolute nulpunt, een molecuul aan te sluiten en en de elektrische spanning te manipuleren. 

Ook bedacht hij een nieuwe techniek om moleculaire trillingstoestanden te identificeren. Hiermee is te bepalen welk type molecuul er precies tussen twee draadjes hangt. Djukic heeft het al uitgeprobeerd met koolstofmonoxide en acetyleen. Er kan nu voorzichtig over praktische toepassingen worden nagedacht.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×