Leidenaar Thom de Graaf nieuwe burgemeester van Nijmegen

Leidenaar Thom de Graaf (D66) wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Nijmegen. Dat meldt Dagblad De Gelderlander vandaag. Woensdagavond werd bekendgemaakt dat hij de favoriete kandidaat van de fractievoorzitters is. Als zijn benoeming door de Kroon officieel rond is, kan hij in januari beginnen. Guusje ter Horst legt dan haar functie neer.

Thom de Graaf (49) woonde een groot deel van zijn leven in de Waalstad. Zijn vader was er bovendien burgemeester van van 1968 tot 1977. Thom ging er naar het gymnasium, studeerde er en begon er zijn politieke loopbaan. En keert er een dikke twintig jaar later zeer waarschijnlijk terug. Ooit wilde hij weg uit Nijmegen. Na afronding van het gymnasium in de stad waar zijn vader burgemeester was, wilde Thom de Graaf naar Amsterdam. Hij mocht van pa alleen naar Leiden, Nijmegen was het compromis. En warempel: dáár begon zijn politieke loopbaan. En juist daar treedt hij in de voetsporen van zijn vader.

Thomas Carolus de Graaf werd op 11 juni 1957 geboren te Amsterdam, als jongste van een katholiek gezin van zes kinderen. In 1968 werd zijn vader burgemeester van Nijmegen en verhuisde het gezin naar de Waalstad. Thom ging naar het gymnasium, maar eenmaal daar bleek het leren toch lastig. “Ik vond het zó leuk, dat ik er een jaar extra over gedaan heb”, zei De Graaf er eens zelf over. Na het gym studeerde hij rechten. En werd hij lid van studentencorps Carolus Magnus. Hij studeerde staatsrecht en parlementaire geschiedenis aan de Nijmeegse universiteit. Werd er wetenschappelijk medewerker staatsrecht.

En hij werd politiek actief. In 1978 en 1979 was hij fractie-assistent, van 1979 tot 1982 was hij voorzitter van de Nijmeegse D66-afdeling. De Graaf ging bij Binnenlandse Zaken werken, onder meer als plaatsvervangend directeur politie. Verhuisde naar Leiden, kwam er in 1990 in de gemeenteraad. Vijf jaar eerder deed hij al een gooi naar het Kamerlidmaatschap, daarbij gesteund door de Nijmeegse D66-afdeling. Pas negen jaar later werd hij gekozen. In 1997 werd hij fractievoorzitter, in 2002 lijsttrekker, in 2003 minister en vice-premier. Twee jaar later diende hij zijn ontslag in: hij struikelde over zijn paradepaardje, de gekozen burgemeester. En sindsdien is het rustig rond de persoon van De Graaf. De vader van een zoon en een dochter werkt parttime voor een adviesbureau.

Nijmegen krijgt met De Graaf een man die lijkt te passen bij het profiel dat voor de nieuwe burgemeester is gemaakt. Nijmegen zocht en vond een man die zich gemakkelijk onder de mensen beweegt en een bruggenbouwer is. Bijkomend voordeel: De Graaf heeft als hobby geschiedenis, poëzie, tennis en schaatsen, wat niet gek is in een stad waar cultuur, historie en sport hoog in het vaandel staan.

Noot van de redactie: Van de vertrekkend burgemeester Guusje ter Horst wordt in welingelichte kringen gefluisterd dat zij wel interesse zou hebben in een ministerschap in een eventueel te vormen links kabinet, waarvoor zij nu dus alle handen vrij heeft.

 

 

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×