Toevaanse keelzangeressen bezoeken Leiden

Op 5 en 6 november brengt de groep Tyva Kyzy, Dochters van Toeva, een bezoek aan Nederland. Op initiatief van de Leidse universiteit geeft deze groep uit dit Aziatische land een lezing met concert in Leiden en een workshop in Den Haag. Toeva is een kleine Russische autonome republiek in Azië. Naast de keel- of boventoonzangtechnieken, die elk van de zangeressen beheerst, heeft de groep een repertoire ontwikkeld van Toevaanse volksliederen, instrumentale stukken en het typische vrouwelijke genre als het slaaplied. Eerder dit jaar bracht Tyva Kyzy een uitgebreid bezoek aan de Verenigde Staten en kwam de eerste officiële CD van de groep uit.

Behalve een traditioneel Toevaans concert krijgt het publiek deze middag de kans meer te weten te komen over boventoonzang en de daarbij gebruikte stemmen en instrumenten. Voorafgaande aan het concert geeft Choduraa Tumat een lezing over karakteristieke aspecten van de Toevaanse cultuur. Voor de gelegenheid schenkt het museum de typisch Toevaanse (zoute) melkthee.

Op 5 november begint de lezing om 14.00 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Aansluitend begint om 15.00 het concert. De lezing wordt gehouden in het Russisch en vertaald naar het Nederlands. De entree van het concert is gratis, na betaling van museumentree.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×