Europese primeur Yoshitoshi in Sieboldhuis

Een primeur in het Sieboldhuis! Voor het eerst is in Europa de complete prentenserie ‘Honderd aspecten van de maan’ van de beroemde Japanse, laat-negentiende eeuwse prentkunstenaar Tsukioka Yoshitoshi te zien. In 1992 exposeerde het Van Gogh Museum al een beperkt aantal prenten. Het Sieboldhuis toont nu de volledige serie, afkomstig uit een Nederlandse particuliere collectie. In Honderd aspecten van de maan is de maan in elke prent subtiel aanwezig. Tijdens Yoshitoshi’s leven waren de prenten ongekend populair, maar geleidelijk raakten ze vergeten. Op dit moment zijn de prenten een van de meest verzamelde series van de Japanse prentkunst.

Op de voorgrond van een prent van Yoshitoshi is meestal een historische of literaire episode uit de Japanse geschiedenis afgebeeld. De maan is altijd aanwezig: in de achtergrond, via schaduwen, of door een verwijzing in een begeleidend gedicht.

Tijdens de tentoonstelling is het boek Yoshitoshi’s 100 aspects of the moon, waarin alle tentoongestelde prenten zijn afgedrukt, voor de speciale prijs van € 74 (normaal € 94) verkrijgbaar. De aanbieding, totstandgekomen in samenwerking met uitgeverij Brill, geldt alleen bij aanschaf van de catalogus tijdens de tentoonstelling en is te koop in de winkel van het SieboldHuis.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×