Magisch mes nieuwe aanwinst voor RMO

Het Rijksmuseum voor Oudheden heeft een nieuwe aanwinst: het Magisch Mes. Het in Egypte gevonden mes dateert uit de periode van 2000 – 1600 v. Chr. en is gemaakt van de stoottand van een nijlpaard. In de zachte onderlaag staan allerlei dierfiguren gegraveerd: slangen, een kikker, een gevleugelde griffioen, een staande leeuwin en een panter met slangachtige hals. Alle dieren houden grote messen vast of bijten in slangen.

Met ‘tovermessen’ als deze hoopten de oude Egyptenaren baby’s en jonge kinderen te beschermen. Niet alleen tegen slangen en schorpioenen, maar ook tegen kwade machten die volgens hen kinderziekten en koortsen veroorzaakten. De tovenaar (maar misschien ook wel de vroedvrouw of de jonge moeder zelf) trok met het mes een kring op de vloer rondom het kind. Geen dier of boze geest zou die lijn kunnen oversteken om het kind kwaad te doen. Het bijzondere mes is te zien in de Archeotheek van het museum.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×