Europese fotografen in Leiden

Op 4 november presenteren vijf Europese fotografen in Leiden, het werk dat zij in opdracht hebben gemaakt van de IPRN (International Photographic Research Netwerk). Dit in het kader van in het project “Changing Faces/WORK”. Deze presentatie is een voorbereiding op de tentoonstelling die 22 maart 2007 opent in Scheltema in Leiden. De aanwezige fotografen zijn: Luigi Gariglio (I), Tuomo Manninen (SF), Ulrich Gebert (D), Xavier Ribas (E), Tomoko Yoneda (UK). Vincent Debanne (F) kan helaas op 4 november niet aanwezig zijn, maar zijn werk zal wel in de tentoonstelling in 2007 te zien zijn. “Changing Faces” is een Europees samenwerkingsproject tussen universiteiten en presentatie-instellingen, gesteund met middelen door “Culture 2000” van de Europese Unie.

De leidende partners zijn de Universiteit van Sunderland (GB), Universiteit van Jyvaskyla (SF), Museum Folkwang (D), Dom Fotografie (SL) en de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden. Binnen dit kader worden per jaar opdrachten verstrekt aan zes fotografen. Het thema van de opdrachten is “WORK”, waarbij speciale aandacht voor de verschuiving en verplaatsing van werk en arbeidskrachten binnen de nieuwe Europese grenzen en de zichtbaarheid van werk in de eenentwintigste eeuw.De resultaten van deze Europese foto-opdrachten worden ieder jaar in een ander land door een van de partners aan het publiek gepresenteerd door middel van een tentoonstelling en begeleid door een publicatie. De opdrachten van 2006 zullen in het voorjaar van 2007 te zien zijn in Scheltema in Leiden. De tentoonstelling wordt gemaakt in samenwerking met Stedelijk Museum De Lakenhal en de Stichting Paradox. Het doel van “Changing Faces” is meerledig: het gaat zowel om het kweken van inzicht en begrip in wederzijdse posities in algemeen maatschappelijke zin, het creëren van een uitwisselingsplatform op academisch, museaal en professioneel uitvoerend gebied en de productie van nieuw werk door fotografen in een internationale setting. Als Nederlandse partners voor “Changing Faces” treden op: de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, het Nederlands fotomuseum en Paradox. Multidisciplinair onderzoek naar zowel het onderwerp en de representatie daarvan in heden en verleden wordt uitgevoerd door de staf en studenten van de Leidse masteropleiding Photographic Studies. Studenten van deze opleiding participeren in de begeleiding van de opdrachten en bij de uitwerking van de WORK-tentoonstelling in 2007 in Leiden. Voorafgaand aan de presentatie van 4 november zullen de partners van “Changing Faces/WORK” bijeenkomen in Leiden om het programma van de komende jaren vast te stellen. Voor meer informatie over het werk van de fotografen: www.theiprn.org.

informatie: Margot Knijn, email: mk@paradox.nl

Rosalien van der Poel, e-mail: rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl

telefoon 071 527 18 04.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×