Expert Mieke Zilverberg aan het werk.

Kunst of Kitsch?

Gisteren, 30 oktober, werden de opnames van het programma “Tussen Kunst & Kitsch” gemaakt in het Rijksmuseum van Oudheden  in Leiden. Meer dan 1000 mensen, uit het hele land, hadden zich hier voor aangemeld. Beneden in de hal van het museum kon er een nummertje getrokken worden. In afwachting van toelating tot de experts, die door het gehele museum verspreid zaten, kon men het programma op een aantal beeldschermen bekijken en van een kopje koffie genieten. Er waren 13 verschillende experts aanwezig, allen gespecialiseerd in bepaalde stijlen, materialen en tijdperken. De experts beoordeelden waardevolle voorwerpen, maar ook prullaria van de bezoekers. Ook de geschiedenis van deze bijzondere voorwerpen kwam uitgebreid aan bod.

Iedereen wilde zoveel mogelijk te weten komen over de herkomst of over de waarde van zijn of haar mysterieuze schatten. Ook de heer Woudwijk uit Leiden had een aantal van zijn “schatten” meegebracht. Twee prachtige vazen, die hij in Frankrijk als echte “Kolenbranders” (ontwerper) had gekocht, bleken onder de categorie “Kitsch” te vallen. Twee kleine rozenvaasjes, eveneens in Frankrijk op de kop getikt, bleken echter authentiek te zijn, “Kunst” dus. Voor de vaasjes met prachtige geëmailleerde voetstukken, origineel fabrikaat uit Limoges omstreeks 1900, mocht Woudwijk toch rekenen op een waarde van zo’n € 350 per stuk. Het verhaal van “zijn Kolenbranders” werd geselecteerd voor de uitzending. Tijdens de opnames worden er altijd wel een paar bijzondere vondsten gedaan

Elke woensdag van 20:30 tot 21:20 uur, Ned. 1, presenteert Nelleke van der Krogt het AVRO programma “Tussen Kunst & Kitsch”.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×