"Circus" van Wik de Jong

Beweeglijk als water

Op zondag 5 november, om 14.00 uur zullen Paul Groenendaal en Kees van der Kolk van het Leidse dichtersgilde, de expositie van Wik de Jong openen in Galerie Zone  en voordragen uit eigen werk. De Jong (43) is een beeldend kunstenaar uit Leiden. Over haar manier van werken zegt de Jong het volgende: “Ik ben vooral tekenaar. Mijn werk bestaat voor een groot deel uit “geschilderde schetsen”. Dit zijn zowel dansschetsen als watervormen. Een mooie, krachtige lijn is voor mij essentieel. Het vastleggen van beweging is per definitie natuurlijk onmogelijk op het platte vlak, maar behoort tot een (schilder)proces, waar ik op verschillende manieren mee bezig ben. Zowel met de mens (dans/beweging), als met natuurvormen en structuren (water/beweging)”.

De Jong: “Dans/beweging is voor mij synoniem voor “mens”. In dans/beweging drukt de mens (ook ik) zich op allerlei manieren uitbundig uit: vreugde, woede, verdriet, spiritualiteit. Men kan meditatief, ritueel, alleen en in zich zelf gekeerd zijn, of met anderen. Er zijn geen woorden nodig. Ook watervormen zijn als bewegende wezens. Dans is als water, water is als dans. Het zijn twee kanten van mijzelf, dans is leven, water is leven. Bij beide kanten is er het zoeken naar verbinding. Ook de zoektocht naar het contrast hiermee is essentieel: bewegingloosheid, rust, stilte. Het kijken, of juist het afgewend zijn. Ik voel mij als een vis in het water op een drukke dansvloer, maar ook in mijn kano met alleen de geluiden van wind, water en vogels”.

De schilderijen zijn gemaakt met acryl op doek en op hout.

De expositie is te zien t/m 28 november in Galerie Zone, Nieuwstraat 17b, 2312 KA Leiden. Openingstijden: woensdag vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur, donderdag ook van 19.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×