ChristenUnie dreigt met crisis

Als er een positieve beslissing valt om het aantal koopzondagen buiten het centrum uit te breiden komt de Leidse fractie van de ChristenUnie in een dusdanige spagaat dat zij dreigt uit de coalitie te stappen. Dat meldt fractievoorzitter van de ChristenUnie Guido Terpstra. Nu de fractie van GroenLinks om is en voorstander geworden is van het houden van een referendum is er een meerderheid ontstaan voor doorgang hiervan. Uitbreiding van het aantal koopzondagen is voor de ChristenUnie onbespreekbaar. Doordat dit gegeven als een hard onderhandelingspunt is opgenomen in het na de raadsverkiezingen van maart opgestelde collegeprogramma van PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie wil de ChristenUnie hier niet aan gaan tornen.     

De CU komt door de mogelijke uitbreiding van het aantal koopzondagen met een gewetensbezwaar te zitten en kan dan niet anders dan uit het college stappen. Of wethouder Filip van As van de CU ook uit het college vertrekt als de uitslag van een eventueel referendum voor hem negatief uitpakt, heeft hij nog niet met zoveel woorden gezegd.

Een opstappen van de CU uit het Leidse college hoeft overigens niet te betekenen dat het college klapt. Het College van B & W kan als een driepartijencoalitie door met PvdA, GroenLinks en SP. Zij houden dan nog steeds 21 zetels van de in totaal 39 zetels, een krappe meerderheid.  

    

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×