Politiek bestel zal in 2030 weinig veranderd zijn

Zowel Andeweg als Pechtold stelde woensdagavond tijdens een discussieavond van de Leidse Hoed in de Tuinzaal van de Hooglandse Kerk bang te zijn dat er in 2030 weinig veranderd zal zijn in ons politieke bestel. Onder leiding van emeritus hoogleraar theologie en oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden, Lammert Leertouwer, spraken Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66, en Rudy Andeweg, hoogleraar empirische en Nederlandse politicologie aan de Universiteit Leiden, met elkaar en met het publiek over de politiek in 2030.

In 2030 zal de politiek meer om de personen gaan dan om de partij. Bovendien zal de rol van de nationale politiek veel kleiner zijn geworden, doordat meer macht naar de locale en de Europese overheden gaat, volgens Pechtold. Andeweg merkte op dat ons politieke stelsel merkwaardig resistent is. ‘Zodra voorstellen concreet worden, zegt men dat de cultuur veranderd moet worden in plaats van de structuur en verandert er dus niets. Juist een structurele wijziging is nodig om nieuwe mechanismen te zoeken voor ons bestuur.’

Pechtold ziet in de toekomst een bedreiging op rechts, waar een populistische politicus handig kan inspelen op onderbuikgevoelens. ‘Religie wordt steeds meer een thema, doordat we 1 miljoen nieuwe Nederlanders hebben voor wie religie belangrijk is. Er komt een nieuwe oost-westtegenstelling die draait om brandstof en religie.’ Andeweg ziet juist een ontwikkeling waarin geen plaats meer is voor religie. Voorbeelden daarvan zijn dat opeens het bijzonder onderwijs en de SGP worden aangepakt, uit angst voor moslimscholen en –partijen. Pechtold liet blijken gekwetst te zijn door de houding van Wilders en andere politieke partijen. Hij vond het een voorbeeld van nieuwe politieke correctheid dat hij de uitlatingen van Wilders over de ’tsunami’ van moslims die Nederland overspoelt, niet mag veroordelen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×