Orchidee in model

Onlangs werden op een veiling zes bloemmodellen van rond 1900 gekocht. Drie hiervan zijn nu te zien in de tentoonstelling 75 jaar Museum Boerhaave. Landbouwscholen, middelbare scholen en universiteiten gebruikten deze modellen om de bouw van bloemen te demonstreren. De bloemmodellen zijn grotendeels vervaardigd van papier-maché. Ook zijn er materialen als hout, katoen, glazen kralen en veren in verwerkt.

De bloemmodellen zijn afkomstig uit het atelier van Robert Brendel, die rond 1860 in Breslau met de fabricage van deze modellen begon. Aan het einde van de negentiende eeuw verhuisde het atelier naar Berlijn. Het atelier maakte ongeveer tweehonderd verschillende modellen uit alle plantengroepen: algen, mossen, varens en hogere planten.

De tentoonstelling loopt tot en met 10 december 2006.

Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×