Woning boven winkelruimte Haarlemmerstraat gekraakt

Vanmiddag heeft een aantal werkende en studerende jongeren het pand aan de Haarlemmerstraat 208 / Duizenddraadsteeg 2 in samenwerking met Kraakgroep Leiden gekraakt. De woning, direct boven de ‘Body Shop’ aan de Haarlemmerstraat, stond formeel in afwachting van een verbouwing al weer enkele jaren leeg. “Behalve dat de kraakactie op een directe manier voorziet in de broodnodige woonruimte, vormt de actie een protest tegen de voortdurende leegstand boven winkels”, aldus de krakers.

De eigenaar van het pand is Vastned Retail N.V., een beursgenoteerd beleggingsfonds met een enorme vastgoed portefeuille in binnen- en buitenland. “Het fonds haalt een groot deel van haar inkomsten uit het verhuren van winkels, en blijkt daarbij niet geinteresseerd in de woonruimte die daarbij komt leeg te staan boven diezelfde winkels”. Nadat het pand in de winkelstraat rond 2003 werd verlaten door de laatste huurder, is door Vastned een aantal keer een bouwvergunning aangevraagd, maar zijn deze ondermeer om procedurele redenen afgewezen.

De actievoerders van Kraakgroep Leiden vinden het schandalig dat dergelijke speculanten denken te kunnen profiteren van stijgende vastgoedprijzen op een gewillig stuk grond in Leiden, daarbij enorme winsten boeken, en dan niet de moeite nemen om een leegstaand deel van hun portefeuille gereed te maken voor bewoning. “De schaarste op de woningmarkt wordt op deze manier in stand gehouden, hetgeen tot gevolg heeft dat, zeker gezien de vers door de Kamer geloodste huurliberalisering, de huurprijzen (kunstmatig) hoog worden gehouden.” Om een daad te blijven stellen tegen het volgens de kraakgroep asociale gedrag van speculanten gaat de kraakgroep door met actie’s zoals die van vandaag.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×