Stemwijzer Eurodusnie roept op tot blanco stemmen

Het Eurodusnie collectief in Leiden is verheugd over het grote aantal alternatieve stemwijzers voor de parlementsverkiezingen van 22 november, en stelt vast dat het stemwijzer-monopolie van het Instituut voor Publieke en Politiek (IPP) definitief is doorbroken. Vorig jaar nog, tijdens de campagne rond het referendum over de Europese grondwet, nam het IPP zo goed als een monopolie in op het gebied van het verstrekken van digitale stemadviezen en sleepte het instituut een aantal alternatieve stemwijzers voor de rechter.

De referendumwijzer van Eurodusnie werd toen in één week tijd door de advocaten van het IPP tot twee keer toe gedwongen van naam te veranderen, maar wist desondanks 90.000 mensen van een stemadvies te voorzien. Hoewel we het grote aantal stemwijzers toejuichen hebben ze allemaal wel één groot manco: de opties die geboden worden door de stellingen, bieden de kiezer slechts een zeer beperkte politieke manoeuvreerruimte.

Wie de traditionele stemwijzers invult, kan bijvoorbeeld niet eens kiezen voor het verlaten van de NAVO of voor gratis openbaar vervoer. Op deze manier helpen de stemwijzers mee aan een verontrustende vernauwing van het politieke discours in Nederland. Eurodusnie heeft daarom een alternatieve stemwijzer gelanceerd die niet aan deze ernstige tekortkoming lijdt.

Op //www.stemijzer.nl/ krijgen burgers aan de hand van stellingen 21 fundamentele keuzes voorgelegd die duidelijk maken dat achter de parlementaire horizon nog een hele wereld aan standpunten en mogelijkheden ligt. Na het beantwoorden van de stellingen krijgen de kiezers een deskundig stemadvies. Wegens het schrijnende gebrek aan daadwerkelijke keuzemogelijkheden is Eurodusnie tevens een campagne gestart waarin wordt opgeroepen blanco te stemmen. Hiertoe worden posters verspreid in het hele land onder het motto “Kies niemand – stem blanco”. Meer informatie staat op //www.stemblanco.nu

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×