Gratis heroïneverstrekking in Roodenburgerstraat

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om in het voormalige pand van de GGD aan de Roodenburgerstraat 1a een post voor medische heroïneverstrekking te vestigen. Er komt ruimte voor 25 verslaafden die nu methadon ontvangen. Het gaat om mensen die al meerdere malen vergeefs hebben geprobeerd af te kicken en die in een zeer slechte lichamelijke conditie verkeren. Het college kiest voor de Roodenburgerstraat, omdat daar ook de methadonverstrekking is gevestigd. Beide voorzieningen laten zich volgens het college goed combineren, omdat het om dezelfde doelgroep gaat. De locatie is per direct beschikbaar. De combinatie van de methadon- en heroïneverstrekking op één locatie levert bovendien een kostenbesparing op. Het college verwacht voor de omgeving geen extra overlast van de nieuwe voorziening.

Het college verwacht dat met de verstrekking van de heroïne en de ingebruikname van de opvang en dagbesteding op het Nuonterrein de omstandigheden voor chronisch verslaafden en daklozen in Leiden sterk zullen verbeteren.

In maart van dit jaar heeft het College bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een aanvraag ingediend voor een ‘behandeleenheid medische heroïneverstrekking’. De gemeenteraad had hier in november 2004 in een motie om gevraagd. Heroïnebehandeling is een farmacotherapeutische interventie als laatste behandelmogelijkheid voor sommige heroïneverslaafden. Doel van de behandeling is het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de deelnemers aan het programma en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. De verstrekking van de heroïne vindt plaats onder strikt toezicht en is onderworpen aan strakke regels.

Omwonenden zijn door de gemeente via een bewonersbrief geïnformeerd. Op 30 november is er voor hen een informatieavond. Het voorstel gaat volgende week de inspraak in.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×