Politie zet stevig in op verlichtingscontrole

Met de campagne: ‘Licht aan daar kun je mee thuis komen’, probeert de overheid fietsers zover te krijgen dat ze juiste verlichting voeren. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat (brom)fietsers tijdens het donker opvallen. Uit onderzoek blijkt dat als 1 procent beter gebruik maakt van verlichting dit circa tien fietsslachtoffers per jaar scheelt. De politie controleert in de donkere maanden voortdurend op de aanwezigheid van verlichting bij (brom)fietsers. Een bekeuring voor ondeugdelijke fietsverlichting/ reflectoren kost een fietser € 20. De bekeuring is eenvoudig te voorkomen. Wil je weten hoe? Kijk dan op www.fietslichtaan.nl.

Veel fietsers kiezen ervoor om in plaats van de fietsverlichting te repareren, losse lampjes te kopen. Deze zogenoemde ledlampjes worden echter vaak op plaatsen gedragen waar ze niet horen, bijvoorbeeld op de jas of op de tas. De ledlampjes hebben een continu stand en een knipperstand. Regelmatig worden fietsers gezien met een knipperend lampje, dit is echter niet bevorderend voor de zichtbaarheid van de fietser. Om deze reden staat in de wet dat de verlichting op een fiets continu moet zijn.

Beter is dus om de lampjes op de juiste plaats (in de buurt van de standaard fietsverlichting) op de fiets te monteren en in continu stand te zetten, dan val je beter op in het verkeer. Met het korter worden van de dagen zet de politie weer stevig in op verlichtingscontroles. De politie heeft al in diverse plaatsen controles gehouden.

Veel (brom-)fietsers hebben verlichting, maar in een week tijd zijn er toch al ruim 125 bekeuringen uitgeschreven aan (brom)fietsers die zonder licht reden. Deze bekeuringen hadden eenvoudig kunnen worden voorkomen. De politie zet de komende tijd de verlichtingscontroles voort, je bent gewaarschuwd

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×