GroenLinks geschokt over gedrag sociaal rechercheurs

De fractie van GroenLinks was deze week geschokt toen zij bij het bekijken van het TV programma Eén Vandaag kennis nam van het laten tekenen van valse verklaringen door sociale rechercheurs in Leiden. Tijdens de behandeling van de begroting zal zij daarom kritische vragen stellen aan de wethouder over deze kwestie. De Gemeente gaat starten met een huisbezoekenproject met als doel informatievoorziening over het minimabeleid. Dat klinkt sympathiek en daar kan GroenLinks alleen maar een warm voorstander van zijn. Maar de huisbezoeken worden ook ingezet bij het zogenaamde preventief controleren, stelt Hans Van Egdom van GroenLinks. 

“Dergelijke huisbezoeken roepen de associatie op met tandenborstelcontroles en wasmandgraven. Waar fraude wordt geconstateerd moet opgetreden worden, maar GroenLinks is zeer huiverig voor het op voorhand aanmerken van een bijstandsgerechtigde als verdachte. In Nederland lijkt het er soms op dat je als zware crimineel meer rechtsbescherming hebt dan als bijstandsgerechtigde,” zegt Hans van Egdom van de Leidse fractie van GroenLinks.

“GroenLinks zal de wethouder daarom vragen wat exact het doel is van de bezoeken en hoe de verhouding ligt tussen voorlichting, preventie en repressie. De rechten en plichten van de bijstandsgerechtigde moeten gewaarborgd zijn en het doel van het bezoek moet voor iedereen helder zijn. De uitzending van Eén Vandaag van afgelopen maandag doet het ergste vrezen. Daarom dient wethouder Paul Jonas hierover eerst opheldering te geven,” volgens Hans van Egdom van GroenLinks.  

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×