Leidse hoogleraar wint prestigieuze prijs

Met zijn onderzoek naar een therapeutisch vaccin tegen baarmoederhalskanker won immunohematoloog prof. dr. Kees Melief gisteren, 6 november, de Prijs van Wetenschap & Maatschappij. ‘Het vaccin concept is het resultaat van 15 jaar werk in preklinische proefdiermodellen en vervolgens klinische trials’, zei Melief bij de aanvaarding van de prijs. ‘Aanvankelijk was er algemeen ongeloof bij de subsidiefondsen dat dit principe kon werken, maar uiteindelijk is het klinisch onderzoek gefinancierd door de Nederlandse Kanker Bestrijding (Koningin Wilhelmina Fonds).’ De prijs werd uitgereikt in de Ridderzaal, op de Avond van Wetenschap & Maatschappij.

Deze prijsuitreiking wordt jaarlijks georganiseerd door een breed forum van vooraanstaande Nederlanders en ondernemingen. Melief werd gekozen uit acht finalisten, nadat hij eerder dit jaar was voorgedragen door de Universiteit Leiden. Baarmoederhalskanker, bij vrouwen wereldwijd de tweede doodsoorzaak door kanker, wordt als een van de weinige kankersoorten veroorzaakt door een virus, het humane papillomavirus (HPV). Er zijn veel verschillende typen HPV, waarvan er twee (HPV16 en HPV18) verantwoordelijk zijn voor 70 tot 75 % van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×