Vooraan Monika Grezelewska, daar achter Dick van Wielink

'Hollandse Nieuwe' van oorsprong Pools

Vanaf vandaag tot 4 december worden in het atrium van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht in Leiden 13 grote posters tentoongesteld met als thema het ‘Poolse Werelderfgoed’. Het stempel ‘Werelderfgoed’ wordt door de UNESCO gezet op zowel bouwwerken, als delen van de Poolse natuur, die van zeer bijzondere waarde worden geacht. Polen kent 13 van deze locaties, waaronder het historisch centrum van Leiden’s zusterstad Toruñ, het oerbos Bialowieza, de zoutmijnen van Wieiczka en het historisch centrum van Warschau. Ook het concentratiekamp Auschwitz behoort tot deze belangrijke locaties, hoewel de Polen, die erg trots op hun land zijn, zich hier duidelijk van distantiëren; het was een Duits kamp! Dick van Wielink, directeur van de dienst Informatie en Dienstverlening opende de tentoonstelling. Wielink roemde de culturele en natuurlijke schoonheid van Polen. De band tussen Leiden en Toruñ wordt ook versterkt, doordat beide steden een grote historie bezitten. Wielink bedankte de Poolse ambassade en gaf het woord aan Monika Grezelewska, van de culturele afdeling van de Poolse ambassade in Den Haag.

Na de officiële opening vertelde Grezelewska, nu drie jaar in Nederland, de geschiedenis van ‘onze Hollandse Nieuwe’ : Omstreeks 1650 werd er intensief handel gedreven tussen Nederland en Polen. Graan, dat uit Nederland kwam werd geruild tegen Poolse haring. Om de haring gedurende de zeereis goed te houden, werd deze gepekeld. Zo ontstond onze ’typisch Nederlandse traditie’. Ook vertelde Grezelewska, dat veel historische gebouwen in de Poolse havenstad Gdansk gebouwd zijn met oude Nederlandse stenen. Deze stenen werden vanuit Nederland geladen om de schepen meer diepgang te geven op hun weg terug naar Polen.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Poolse ambassade en de stichting Stedenband Leiden-Toruñ en duurt tot 4 december.

Stadsbouwhuis, Langegracht 72, Leiden

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×