Leiden zondagavond op televisie

Zondag is om 21.15 uur bij de EO (Nederland 2), de vierdelige serie Juliana, over prinses Juliana begonnen. Het eerste deel wordt op vrijdag 10 november om 15.05 uur herhaald, eveneens op Nederland 2. De serie spitst zich toe op de jonge Juliana, onder meer op de tijd dat ze in Leiden studeerde. In deel 1 is al een stukje van haar Leidse tijd te zien; in deel 2 van aanstaande zondag, wordt dat vervolgd. Voor de serie zijn in het voorjaar opnamen gemaakt in het Academiegebouw en op het Rapenburg.

Prinses Juliana volgde van 1927 tot 1930 colleges aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze was toen al klaargestoomd voor het koningschap maar Wilhelmina was zeker nog niet van plan om plaats te maken; dat zou nog bijna twintig jaar duren. Dit was een van de redenen waarom Juliana toestemming kreeg om in Leiden aan een studie te beginnen. 

Met enkele vriendinnen woonde Juliana in Katwijk. Hoewel Wilhelmina had geprobeerd om haar dochter minder streng op te voeden dan haar zelf was gebeurd, was de Leidse periode voor Juliana bij uitstek de tijd dat ze een relatief gewoon en vrij leven kon leiden: ze rende op blote voeten langs het strand, dronk tot laat wijn uit een theepot en praatte met haar vriendinnen over verliefd zijn.

Ze nam ook deel aan het studentenleven, onder meer door lid te worden van de Vereniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden (VVSL). Hoewel de druk van de verantwoordelijkheid die haar wachtte, nooit helemaal weg was, was ze gelukkig. Na drie jaar vond Wilhelmina het welletjes, en ze haalde haar dochter naar huis. Juliana’s studie werd afgesloten met een eredoctoraat in de letteren en de wijsbegeerte. Promotor was de historicus Johan Huizinga.

In de serie, die werd geregisseerd door Robin Pera, speelt Marieke de Kleine de jonge Juliana. De EO spreekt van ‘vier afleveringen vol romantiek, wilskracht en warmte. Eindelijk eens geen Lockheed- of Greet Hofman-affaire maar een mooie serie over de jonge prinses, die de kracht vindt om koningin te worden.’

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×