Leidse auteurs vissen achter het net bij AKO-prijs

De Leidse genomineerden voor de AKO-literatuurprijs 2006 voor het beste boek, Christiaan Weijts en Frits van Oostrom, hebben niet gewonnen. Hans Münstermann is de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2006. Hij krijgt de prestigieuze prijs voor zijn boek De bekoring. Münstermann ontving de prijs vrijdagavond uit handen van juryvoorzitter prinses Laurentien. Wel won Weijts enkele weken geleden de Anton Wachterprijs voor het beste debuut.

In haar rapport prees de jury Münstermann om de manier waarop hij het doorsneeleven van een katholiek gezin in de jaren zestig van de twintigste eeuw beschreef. “De compositie van De bekoring, een leven teruggebracht tot een vlucht die één dag in beslag neemt, is meesterlijk. Met louter literaire middelen laat Münstermann de beschimmelde benauwenis van een op zijn eind lopend tijdperk voelen en ruiken.”

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Er waren naast Münstermann nog vijf genomineerden: Stefan Brijs (De engelenmaker), Joris Note (Hoe ik mijn horloge stuksloeg), Frits van Oostrom (Stemmen op schrift), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en Christiaan Weijts (ART. 285b). De uitreiking vond dit jaar plaats in een feestelijk ingerichte hangar op Schiphol en was rechtstreeks te zien in het programma RTL Boulevard.

In de jury zaten naast prinses Laurentien de recensenten Jos Borré (De Standaard), Johan de Haes (VRT), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad) en Rob Schouten (Trouw, Vrij Nederland). Sinds 2005 maakt ook een zogenoemde ‘bevlogen lezer’ deel uit van de jury. Dit keer was dat Wim Sanders, de winnaar van de literatuurquiz De avond van het boek. De eerste AKO Literatuurprijs werd in 1987 uitgereikt.

Uitgeverij AKO wil met de prijs voor Nederlandstalig literair proza het lezen van literatuur en de belangstelling voor boeken bij een breed publiek bevorderen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt, maar droeg tussen 1997 en 1999 de naam van sponsor de Generale Bank. Sinds 2000 is AKO terug als sponsor en heeft de prijs zijn oorspronkelijke naam terug.Vorig jaar kreeg Jan Siebelink de prijs voor zijn boek Knielen op een bed violen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×