PvdA: ‘VVD wil minima half maandinkomen afpakken’

De Partij van de Arbeid is verbaasd en teleurgesteld na het lezen van de tegenbegroting van de VVD. Verbaasd, omdat de VVD minder wil investeren in de ontwikkeling van de stad en de Leidse economie. Teleurgesteld, omdat de VVD de rekening neerlegt bij Leidse minima, die er door de plannen van de VVD volgend jaar 400 euro op achteruit gaan in vergelijking met dit jaar. Dat is voor veel minima een half maandinkomen.

De tegenbegroting van de VVD laat vooral zien hoe hard de Partij van de Arbeid en GroenLinks de afgelopen jaren, met de VVD in het College, hebben moeten werken om van Leiden een nog sterkere en socialere stad te maken. Door die inzet zijn minima er in Leiden de afgelopen jaren niet of nauwelijks op achteruit gegaan, ondanks alle maatregelen van het Rijk die minima onrechtvaardig hard troffen. PvdA-fractievoorzitter Marije van den Berg: ‘De VVD wil dat nu terugdraaien en minima alsnog de rekening laten betalen. Zij zouden er als enige groep in Leiden op achteruit gaan ten opzichte van 2005. De PvdA vindt dat ronduit asociaal.’

De VVD bezuinigt ook fors op investeringen in de stad en op de Leidse economie. Voor de Partij van de Arbeid zijn deze keuzes van de VVD niet te volgen. Van den Berg: ‘In de vorige periode hebben we gezamenlijk met de stad onze visie op de toekomst vastgelegd: Leiden, Stad van Ontdekkingen. Investeren in kwaliteit én in kennis is daarvan het speerpunt. Bij de presentatie van de plannen van dit college vroeg de VVD nog of wij die Toekomstvisie bleven onderschrijven. Dit college doet dat van harte; het is nu de VVD die extra investeringen in de kwaliteit van de stad én in een nieuwe pijler onder de Leidse economie, de creatieve sector, niet meer wil doen. Zeer onverstandig.’

Bezuinigen doet de VVD ook op luchtkwaliteit. Een groot probleem in Leiden. De gezondheid van veel Leidenaars heeft hier onder te lijden. Bouwplannen liggen stil door de strenge eisen aan de luchtkwaliteit. De VVD heeft hier geen boodschap aan, en weigert zelfs het minste te doen. Van den Berg: ‘Voertuigen van de gemeente hoeven van de VVD blijkbaar niet schoner te worden. Het is maar waar je voor kiest.’ Ook om het groen rond Leiden toegankelijker te maken voor de Leidenaar, heeft de VVD geen geld over. Recreëren in het groen houdt voor de VVD blijkbaar op bij de stadsgrenzen.

Van den Berg ziet overeenkomsten tussen de Leidse en landelijke VVD: ‘Ze schuwen hypocrisie niet. Landelijk schreeuwt de VVD moord en brand als de hypotheekrenteaftrek in het geding is, maar de huren kunnen ineens wél met 50 euro omhoog en de huursubsidie is de VVD liever kwijt dan rijk. Als het om huurders gaat, is onzekerheid ineens geen enkel probleem voor de VVD. Hier in Leiden roept de VVD dat zij tegen inkomensbeleid is als het college voorstelt dat de sterkte schouders de zwaarste lasten moeten dragen, maar de zwakste schouders die lasten laten dragen, is ineens ook geen probleem. Alsof een half maandinkomen afpakken geen inkomensbeleid is.’

De Partij van de Arbeid vindt de plannen van de VVD dan ook onverstandig. Van den Berg: ‘De titel die de VVD haar tegenbegroting heeft meegegeven, Met Hart en Verstand, dekt de lading van haar voorstellen niet. “Harteloos en een beetje dom” lijkt mij beter passen.’

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×