Leiden startplaats van Wielerronde Groene Hart?

Leiden wordt waarschijnlijk de startplaats van de Ronde van het Groene Hart. De koers voor profwielrenners staat op de kalender voor zondag 25 maart 2007. Gouda was de eerste keus, maar in de kaasstad stuit de organisatie op problemen met de zondagsrust. In Leiden lopen de onderhandelingen met het college van B en W over een ontheffing soepeler, aldus Herman Brinkhoff, woordvoerder van de Ronde van het Groene Hart. In het geval dat Leiden de start krijgt, verandert de route van de koers aanzienlijk. Die gaat nu eerst in zuidelijke richting naar Rotterdam en van daaruit dwars door het Groene Hart langs Alphen aan den Rijn en de oostkant van de Braassemermeer en de Westeinderplas naar Amsterdam.

De wedstrijd, nieuw op de kalender, wordt gereden in het kader van de zogeheten ProTour, de hoogste categorie wielerwedstrijden. Dat betekent dat de bekende ploegen aan het vertrek zullen staan zoals Rabobank, Quickstep, Discovery Channel, CSC, T-Mobile en Milram. Maar het is onzeker of de grote namen meedoen. Immers, daags voor de Ronde van het Groene Hart wordt in Italië Milaan-San Remo verreden. De organisatie ziet daarin geen probleem. De organisatie heeft het budget voor de wedstrijd nog niet rond. Er ontbreekt nog een hoofdsponsor. Die moet ruim drie ton op tafel leggen. Slaagt de zoektocht niet, dan bestaat de mogelijkheid dat de wedstrijd wordt afgeblazen. De organisatie is in onderhandeling met SBS6 over de uitzendrechten.

De terugkeer van Ivan Basso in het wielerpeloton is niet goed voor het imago van de sport, vindt Jens Voigt, tot voor kort ploegmaat van Basso bij CSC. Basso tekende recent een contract bij Discovery. De winnaar van de Giro was een van de negen renners die kort voor de start van de Tour de France door hun ploegen werden teruggetrokken, toen bleek dat zij voorkwamen op de lijsten van de Spaanse justitie in het grote dopingonderzoek. Voigt, winnaar van een Tour-etappe en van de Ronde van Duitsland, zei in een gesprek met het tv-station ARD: „Het kan niet zo zijn dat een kleine minderheid van het peloton de hele sport doorlopend in diskrediet brengt en het daardoor alle renners moeilijk maakt.“

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×