Har Meijer wel uitgedokterd, niet uitgeschreven

Huisarts Har Meijer mag dan onlangs afscheid hebben genomen van zijn patiënten, hij is nog lang niet over ze uitgeschreven. Integendeel. Binnenkort verschijnt zijn vierde boek in de serie praktijkverhalen, waaraan hij tegen het einde van zijn werkzame leven als huisarts is begonnen. Uitgedokterd is de naam van de bundel, die de gepensioneerde geneesheer op vrijdagmiddag 24 november ten doop houdt in het LUMC. Dokter Har, zoals hij door velen wordt genoemd, overhandigt het eerste exemplaar aan prof. dr. O.J.S. Buruma, de zojuist afgetreden voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC.

Har Meijer begon ooit met zijn praktijkverhalen om zijn vak te promoten. Tegenwoordig maakt hij ze omdat hij schrijven zo leuk vindt. In de tijd dat de huisarts ter discussie stond wilde hij vooral aantonen hoe aantrekkelijk dat beroep nog is, heden ten dage komt hij in zijn verhalen in het geweer tegen het onrecht dat de kleine man, of vrouw, wordt aangedaan. Door instellingen en beleidsbepalers in de gezondheidszorg en door familie. Als huisarts werd hij vooral geraakt door het leed van de incestslachtoffers, met wie hij werd geconfronteerd. Over de gevolgen daarvan verhaalt hij in het aangrijpende Doodgeboren.

Het is het langste verhaal in het boek, waarin ook korte, ontroerende en grappige vertellingen zijn opgenomen. Zijn vroegere patiënten vormen nog steeds een bron van inspiratie en de gebeurtenissen en de reacties zijn ook zeer herkenbaar, maar Meijer zorgt er wel voor het ambtsgeheim niet te schenden. Ook nu hij uitgedokterd is. Het nieuwe boek is verschenen bij de nieuwe Uitgeverij De Gyselaar, die o.a. alle publicaties van Har Meijer in de toekomst op de markt zal brengen.

Want, heeft hij aangekondigd, ik ben nog lang niet uitgeschreven. Har Meijer is in 2005 gepromoveerd op het proefschrift Het vuil, de stad en de dokter. Hij is ereburger van Leiden, zijn geboortestad. In de serie praktijkverhalen verschenen eerder van zijn hand: Kopstoot, Val Dood! en Altijd de Klos. Hij bewerkte zijn proefschrift tot de roman De Blauwe Dood. Alle genoemde titels zijn verkrijgbaar bij de Leidse boekhandels, o.a. Boekhandel De Kler, Boekhandel Kooyker en Cazemier. Har Meijer overhandigt het eerste exemplaar van de verhalenbundel Uitgedokterd op vrijdagmiddag 24 november aan prof. dr. O.J.S. Buruma, scheidend voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC. Tijdstip: 16.30 uur. Locatie: de lounge van het patiëntenservicebureau, nabij het Leidseplein in het LUMC.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×