'Thanksgiving' in Pilgrimstad Leiden

In Leiden is in de 17e eeuw de basis gelegd voor de jaarlijkse Amerikaanse Thanksgiving Day. De Pilgrims hebben ongeveer twaalf jaar in Leiden doorgebracht, voor zij in 1620 de reis naar Amerika aanvaardden. De Hollandse stad bood de families, die vanwege hun separatisme uit het Engeland van James 1 waren gevlucht, de vrijheid om er hun geloof uit te oefenen. De Pieterskerk was het middelpunt van hun doen en laten; in deze middeleeuwse kerk werden huwelijken bezegeld en dood en geboorte geregistreerd. De Pieterskerk is tevens de begraafplaats van een van de geestelijke leiders van de Pilgrims, John Robinson. Hoewel de separatisten zich lekker voelden in Leiden, vreesden zij toch in een grote onverschillige gemeenschap van burgers op te gaan en besloten zij de reis te ondernemen naar de ruim een eeuw eerder ontdekte ‘nieuwe wereld’.

Op 16 september 1620 vertrokken de Pilgrims met het schip ‘The Mayflower’. Ze maakten een zware reis over de oceaan gedurende negen weken. De reis eindigde bij een plaatsje aan de kust van de huidige Amerikaanse staat Massachussetts, dat ze Plymouth noemden. Een jaar later knielden de Pilgrims uit Leiden neer om God te danken voor hun overleving en hun bestaan in het wilde en onmetelijk grote nieuwe werelddeel. Dit was het eerste feest van Thanksgiving. Meer dan drie eeuwen later viert men Thanksgiving in alle delen van de Verenigde Staten.

Met een speciaal ‘Thanksgiving dinerbuffet’ houdt Holiday Inn Leiden op donderdag 24 november  een belangrijke herinnering in stand. Gebraden en gevulde kalkoen vormt uiteraard de hoofdschotel. Het gebraad wordt geserveerd met “giblet gravy”, zoete aardappelen, groene boontjes, champignons en cranberry saus. Traditioneel wordt als voorgerecht een goed gevulde groentesoep en als nagerecht de pumpkin pie en mince pie geserveerd, maar het zeer uitgebreide Amerikaanse buffet kent nog veel meer specifieke gerechten.

Voor tafelreserveringen: 071- 53 55 555 of hotel@holiday-inn-leiden.com

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×