PvdA heeft twijfels over inzet honden bij De Harmonie

PvdA-raadslid Daan Iken heeft gisteravond in de commissie Bestuur en Leefbaarheid de burgemeester om opheldering gevraagd over het incident voor De Harmonie waarbij honden ingezet zijn die mensen hebben gebeten. Iken: ”Was dit middel wel proportioneel en was het misschien te vermijden zijn geweest? “ Lenferink antwoordde hierop dat er eerst geprobeerd is door toevallig passerende surveillance-agenten van de politie in gesprek is getreden met de groep mensen die bij de te volle kroeg aanklopten maar daar niet meer naar binnen werden gelaten. Daarna arriveerde een tweetal bikers van de politie die hetzelfde deden. U kunt niet naar binnen gaat u weg! Er is driemaal gevraagd om zich te verwijderen en één keer officieel gesommeerd om zich te verwijderen. Daarna werden de mensen door de politie uiteengedreven en werd er geduwd. Toen ook daar niet op werd gereageerd zijn de hondenbrigade en de wapenstok ingezet. De mensen wisten dat ze te ver waren gegaan. Hoewel de politie spreekt van een geweldszaak vindt zij toch dat er gezien de eerdere waarschuwingen in dit geval proportioneel is opgetreden.”

Dat daarbij een toevallig passerende fietster het slachtoffer werd,  betreurt Lenferink zeer. “Dat had niet mogen gebeuren en is echt een inschattingsfout van de politie geweest. Aan de fietster is excuses en een bloemetje aangeboden, ze is begeleid naar het ziekenhuis en haar familie is gewaarschuwd. “

De politie Hollands Midden ziet geen reden een intern, disciplinair of strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Mocht dat er toch van komen dan trekt burgemeester Lenferink zich als korpsbeheerder terug en zal het onderzoek worden geleid door de plaatsvervangend korpsbeheerder, de burgemeester van Gouda.

De vraag van Daan Iken zal in ieder geval nog schriftelijk naar de commissie worden beantwoord.  

 

Advertentie

Leiden disharmony


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×