Azc blijft langer open

Het asielzoekerscentrum aan de Rijnsburgerweg blijft toch langer open dan de gemeente Leiden wil. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een eerste succesje geboekt in het juridisch geding rond het azc in Leiden. Na een soort tussenvonnis van de rechtbank in Den Haag van afgelopen dinsdag blijkt dat het asielorgaan hoe dan ook meer tijd krijgt om het azc eventueel te ontruimen. Leiden heeft het COA daartoe een dwangbevel opgelegd.

Het COA vindt de daarin gestelde termijnen te krap bemeten en vroeg voor de rechter daarom om schorsing van dat dwangbevel. Dat verzoek is nu toegekend: het dwangbevel mag dus vooralsnog niet ten uitvoer worden gelegd. Welke afwegingen de rechtbank daarbij heeft gemaakt, is nog niet bekend. Het schriftelijk gemotiveerde vonnis was bij nog niet binnen bij de gemeente, zodat de partijen niet wilden reageren. Die conclusie kan worden getrokken na een soort tussenvonnis van de rechtbank in Den Haag dat dinsdag bekend is geworden.

De gemeente Leiden wil dat het azc aan de Rijnsburgerweg met het oog op de brandveiligheid zo snel mogelijk wordt gesloten. Tijdens de oefening bleek de ontruiming van de bovenste verdiepingen zeer problematisch. De gemeente heeft na overleg met het COA besloten de bewoners in fases te laten verhuizen, te beginnen met de bovenverdieping. Het COA laat geen nieuwe bewoners meer toe in het azc en zet per direct extra brandwachten in om de situatie in het zestien etages tellende gebouw in de gaten te houden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×