Referendum zondagsopenstelling weer stap dichterbij

De aanvraag voor een referendum over een onbeperkt aantal koopzondagen in Leiden heeft donderdagavond in de raad opnieuw voor verdeeldheid binnen de coalitie gezorgd. Uiteindelijk besloot de meerderheid de aanvraag voorlopig te honoreren. De winkels in het centrum van Leiden mogen elke zondag open omdat ze zich in het zogenaamde toeristische gebied bevinden. Winkels buiten het centrum mogen dat niet. Drie supermarkteigenaars in De Kooi, Merenwijk en Diamantplein beschouwen dit als oneerlijke concurrentie en vroegen, ondersteund door 2200 handtekeningen van inwoners, een referendum aan. De ChristenUnie vindt echter dat het beperken van koopzondagen tot het Leidse centrum een belangrijk element is uit het in april gesloten collegeakkoord. Samen met coalitiepartner SP legde de CU het advies van de referendumkamer om met het verzoek akkoord te gaan naast zich neer en stemde tegen.

De andere coalitiepartijen, GroenLinks en PvdA, zijn wel gezwicht. Daardoor was er een meerderheid om het verzoek voorlopig te honoreren. Eerst moet er nu een definitief verzoek komen. Als het de winkeliers lukt daarvoor 4000 handtekeningen te verzamelen, komt er daadwerkelijk een volksraadpleging. Waarschijnlijk is die dan op 7 maart, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten en het referendum over de RijnGouwe Lijn, als dat allemaal technisch mogelijk is. Het CDA probeerde het tij nog te keren en stelde gisteravond juist het tegenovergestelde voor: beperking van het aantal koopzondagen binnen het centrum tot twaalf stuks. Dat kwam fractievoorzitter De Haan op een vloed van kritiek te staan, omdat hij daarmee de „geest van het voorstel” om zeep zou helpen.

De Stadspartij Leiden Onzet diende een motie in om de stap met de 4000 handtekeningen over te slaan en direct over te gaan tot het uitschrijven van een referendum. Volgens Jan Boer van SLO scheelt dat een bak geld en een hoop ellende.   

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×