Referendum zondagsopenstelling weer stap dichterbij

11

De aanvraag voor een referendum over een onbeperkt aantal koopzondagen in Leiden heeft donderdagavond in de raad opnieuw voor verdeeldheid binnen de coalitie gezorgd. Uiteindelijk besloot de meerderheid de aanvraag voorlopig te honoreren. De winkels in het centrum van Leiden mogen elke zondag open omdat ze zich in het zogenaamde toeristische gebied bevinden. Winkels buiten het centrum mogen dat niet. Drie supermarkteigenaars in De Kooi, Merenwijk en Diamantplein beschouwen dit als oneerlijke concurrentie en vroegen, ondersteund door 2200 handtekeningen van inwoners, een referendum aan. De ChristenUnie vindt echter dat het beperken van koopzondagen tot het Leidse centrum een belangrijk element is uit het in april gesloten collegeakkoord. Samen met coalitiepartner SP legde de CU het advies van de referendumkamer om met het verzoek akkoord te gaan naast zich neer en stemde tegen.

De andere coalitiepartijen, GroenLinks en PvdA, zijn wel gezwicht. Daardoor was er een meerderheid om het verzoek voorlopig te honoreren. Eerst moet er nu een definitief verzoek komen. Als het de winkeliers lukt daarvoor 4000 handtekeningen te verzamelen, komt er daadwerkelijk een volksraadpleging. Waarschijnlijk is die dan op 7 maart, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten en het referendum over de RijnGouwe Lijn, als dat allemaal technisch mogelijk is. Het CDA probeerde het tij nog te keren en stelde gisteravond juist het tegenovergestelde voor: beperking van het aantal koopzondagen binnen het centrum tot twaalf stuks. Dat kwam fractievoorzitter De Haan op een vloed van kritiek te staan, omdat hij daarmee de „geest van het voorstel” om zeep zou helpen.

De Stadspartij Leiden Onzet diende een motie in om de stap met de 4000 handtekeningen over te slaan en direct over te gaan tot het uitschrijven van een referendum. Volgens Jan Boer van SLO scheelt dat een bak geld en een hoop ellende.   

Delen
Leiden Culinair

11 reacties

 1. Jan Boer en zijn partij moeten zich maar eens verdiepen in de referendumverordening (art. 11 lid 5), maar eigenlijk eerst in de wijze waarom een gemeente wordt bestuurd en hoe een democratie werkt. Als de SLO een andere verordening wil, moet men maar met een voorstel komen (en het onderwerp op de agenda laten zetten). Dat had de SLO trouwens al kunnen doen toen de verordening in juli van dit jaar werd gewijzigd, hetgeen de partij heeft nagelaten, of hadden ze het raadsvoorstel niet gelezen?

  Als ik me niet vergis is de CU principieel tegen referenda. Ik ben dat, op enkele uitzonderingen na, eigenlijk ook. De SP is het echter niet. Daarom begrijp ik niet hoe men tegen een referendumvoorstel kan stemmen, als aan de eisen van de referendumkamer en de verordening is voldaan. Dat moet maar eens worden uitgelegd, en wel in de media.
  Ik ben trouwens van mening dat de SP niet had mogen tegenstemmen. Als het referendum doorgaat kan men toch gewoon een goede en stevige campagne tegen uitbreiding van de openingstijden voeren? Bij de PvdA hebben ze dat blijkbaar beter begrepen.

 2. Merenwijkwinkelier op

  Jan Boer is een goede man die dat geleerde geleuter van ene Meijer niet nodig heeft om te weten wat er onder de bevolking leeft. In ieder geval schiet onze Jan geen referendum af zoals Theeuwen van de SP gisteren deed bij de vergadering van de gemeente. SP=Stem Partijdig. Wel voor een referendum over de RijnGouweLijn als het ze stemmen oplevert, maar tegen een referendum over de koopzondag als het grootkapitaal erachter zit. Lekker zooitje die rooien…

 3. Mijn welgemeende complimenten gaan uit naar fractievoorzitter Paul van Meenen van D66, die in een bijzonder sterk optreden tijdens deze gemeenteraadvergadering salami maakte van de laatste restjes argumenten die tegen het houden van een referendum door de diverse partijen werden ingebracht afgelopen donderdagavond. Hij deed dit nadat eerder al de gemeentelijke Referendumkamer de 15 door de linkse partijen die deelnemen aan het college oneigenlijk ingebrachte inhoudelijke bezwaren terecht van tafel had geveegd. Het recht en de directe democratie van de burger heeft -voorzover het de referendumaanvraag betreft- gezegevierd. Het gezegde klopt; D66-ers tellen altijd voor twee. En hiermee heeft D66 de fout die zij maakte in 2002 bij het afwijzen van een referendum over de RGL gelukkig hersteld. Maar ja, hoe moet het nu met de SP Leiden, die een referendum over de RGL in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nog als succesvol vehikel gebruikte om heel veel stemmen binnen te halen in deze gemeente? Ik kan de standpuntbepaling van hen afgelopen donderdagavond niet goed plaatsen.

 4. Laat het college maar vallen over dit heikele punt voor de Christenunie en SP. Dan blijkt dat beide partijen geen knip voor de neus waard en niet verdienen om in het kabinet te zitten.

 5. Het is inderdaad zuiver om een referendum te houden. Wel hoop ik dat er aan die consumptiegroei eens een einde komt, om verscheidene redenen:

  1) Voor kleine(re) middenstanders wordt het met nog meer koopzondagen gewoon nog moeilijker.

  2) Op zo’n koopzondag zijn er extra veel auto’s in de (binnen)stad, omdat het openbaar vervoer dan minder rijdt dan door de weeks.

  3) Werknemers mogen ook wel eens vrij hebben. Natuurlijk zullen er zijn, die juist voor de zondag kiezen omdat ze dan meer verdienen. Maar al er meer koopzondagen op meer plaatsen komen zal, door de moordende concurrentie, vast weer bezuinigd gaan worden op personeel, zodat de overgeblevenen voor het blok worden gesteld: “Of je werkt zondagmee of we hebben voor jou 10 anderen…..”.

  4) De binnenstad is een speciaal gebied, toeristisch en qua monumenten. Ik besef, dat mensen gelijke kansen moeten krijgen, maar buiten de binnenstad zijn de parkeerplaatsen dichterbij en zijn de betreffende (met name grote) middenstanders bevoordeeld vanwege dichterbij en goedkoper parkeren. Want de realiteit is helaas, dat mensen eerder de auto pakken als dat wordt aangemoedigd…..

  Harry Schoch

 6. Wat een heisa, laat de winkeliers toch zelf bepalen en het aan de mensen zelf laten of ze wel of niet op zondag goederen of voedsel kopen, en het consumeren aan de persoon laten, het is toch te gek dat het geloof of de politiek gaat bepalen wat je wel of niet op zondag mag. Wie zijn jullie.

 7. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  Ik kan alleen voor de ChristenUnie en niet voor de SP spreken, maar er wordt hier veel verwezen naar het advies van de referendumkamer.

  Tijdens de bespreking merkte ik al dat velen alleen de conclusie gelezen hebben.

  In het advies van de referendumkamer staat dat de vraag of redenen ‘dringend’ zijn uiteindelijk een politieke vraag is. Dat betekent dat het aan volksvertegenwoordigers is om de dringendheid te wegen.

  Daarbij heeft de referendumkamer haar eigen inhoudelijke mening gegeven over de afzonderlijke aangevoerde redenen (dit waren er overigens 4, uitelegdb in 15 zinnen). De referendumkamer oordeelt dat woonwijken als toeristisch gebied bestempelen wel ‘kan’. Ik ben teveel jurist om hier in mee te kunnen gaan: dit is recht ‘buigen’ en dat moeten we niet doen in dit land. Laat de rechter zich hier maar eens over uitspreken. Daarnaast zegt de referendumkamer over de 3de dringende reden ‘niet overtuigd’ te zijn van de grote nadelen voor de kleine ondernemers van dit voorstel. Er is geen gesprek geweest tussen de referendumkamer en kleine ondernemers. Er is alleen met de drie supermarkten gesproken, en ik heb zelf bij dat gesprek gezeten. Zij ontkennen inderdaad de nadelige gevolgen voor hun concurenten. Als ChristenUnie zijn we hiervan wel overtuigd, dus volgen we het advies van de referendumkamer niet. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar het is weldegelijk zuiver.  

   

   

 8. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  En wat betreft het ‘principiële standpunt’ van de ChristenUnie:

  Wij zijn tegen uitbreiding van de koopzondagen omdat het goed is als er tenminste 1 dag rust is. Het is gezond en bevordert samenhang in de samenleving. Daarom is het ook goed dat er een gezamenlijke dag rust is: je familie en vrienden hebben dan vrij en je kunt dan met elkaar ontspannen/sporten of sport/evenementen/kerkdiensten of wat niet al bezoeken. Dit willen we toch niet verloren laten gaan? Nederland is er groot mee geworden, het is een stille kracht van noord-Europese beschavingen. Het is dus geen kwestie van ‘regels opleggen’, het is goed voor de stad en volgens mij we krijgen er echt heel veel spijt van als we dit zouden afschaffen.

   

 9. Beste Guido wat versta je onder ontspannen en evenementen in leiden? graag toelichting.

   

  Groet Simon.

 10. Guido Terpstra (ChristenUnie) op

  Beste Simon,

  Heleboel evenementen en concerten spelen zich in het weekend en in het bijzonder ook op zondag af. Wielerklassiekers, de Leidse marathon, eredivisiewedstrijden, Parkpop, Werfpop, daar kunnen al die jongeren die een baantje bij een supermarkt hebben genomen niet meer heen als het 52 zondagen per jaar koopzondag zou worden. Die dingen bestaan bij de gratie van een collectieve rustdag. Een gezamenlijke dag is zeker niet alleen iets voor mensen die een kerkdienst willen bezoeken. Het is goed voor iedereen en het is goed voor de gemeenschapszin.

  Wat is ontspanning? Goede vraag, eenieder zal dat anders invullen. Maar het is in ieder geval niet ook nog die zevende dag van de week in je winkel staan omdat je concurrent ook open is en je marktaandeel afsnoept.

Over de auteur

Je bent nu offline