Een preventiemedewerker van Interpolis geeft een bewoonster tips en adviezen over veiligheid in de woning.

Leiden kan wel wat extra neuzen gebruiken

Medewerkers van het preventieteam van verzekeraar Interpolis hebben de afgelopen weken een paar honderd preventiechecks uitgevoerd in woonhuizen in Leiden. Inwoners konden zich aanmelden voor deze gratis check. Tijdens de check loopt een medewerker van het preventieteam drie kwartier met de bewoners door het huis. Aan de hand van een checklist controleert hij de woning op brand- en inbraakveiligheid. Ook geven de medewerkers van het team tips en adviezen over veiligheid in en om het huis. Over het algemeen bleek het met de veiligheid van woningen in Leiden redelijk gesteld. Hier en daar zouden bewoners meer aandacht mogen besteden aan het hang- en sluitwerk van hun woning. Van brandpreventie in de woning mag duidelijk meer werk worden gemaakt.

Preventiespecialist Edward Lansbergen van Interpolis: “In meer dan de helft van de bezochte huizen waren één of meer rookmelders aanwezig. Een goede zaak, maar wat opvalt is dat veel mensen een rookmelder hebben gekocht maar nog niet opgehangen. Ook zagen we dat veel rookmelders niet op de juiste plaats waren gemonteerd.”

Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Brandwonden Stichting kent als geen ander het nut van rookmelders. “Veel mensen weten niet dat als je slaapt, je reukvermogen is uitgeschakeld. Je kunt dus niet vertrouwen op je neus om je te waarschuwen als er brand is. Rookmelders nemen de functie van onze neus over. Wanneer ze een brand of rook ‘opsnuiven’ waarschuwen ze met een hard geluidssignaal. In tegenstelling tot je reuk doet je gehoor het namelijk wel als je slaapt.”

Voor een goede werking is het belangrijk dat een rookmelder op de goede plaats wordt gemonteerd. Preventieman Edward Lansbergen van Interpolis geeft advies: “De beste plek om een rookmelder te monteren is de ruimte waar de meeste slaapkamers op uitkomen. Het trapgat op de slaapverdieping is een goede plek. Plaats het liefst op iedere verdieping een melder. Voor extra veiligheid kunt u ook melders plaatsen in slaapkamers, de woonkamer en ruimtes waar elektrische apparatuur staat. De keuken, de badkamer en de garage zijn minder goede plaatsen. Hang rookmelders ook niet boven een verwarming of in de buurt van een ventilatieopening. Dat vermindert de betrouwbaarheid.”

Tijdens de gesprekken met bewoners valt het de medewerkers van het Interpolis preventieteam ook op dat veel mensen nog geen afspraken hebben gemaakt over wat te doen in geval van brand. Bij brand is uw huis door de rook een doolhof. Bepaal daarom de veiligste en snelste vluchtroute(s) voor uw huis.

De Brandwonden Stichting geeft tips voor het maken van een vluchtplan: “Spreek ook af waar u elkaar ontmoet als u het huis heeft verlaten. Maak een taakverdeling: wie is verantwoordelijk voor de kinderen en wie voor de huisdieren? Spreek ook een vaste plek waar de huissleutels altijd liggen. Een goede vluchtroute gaat van boven naar beneden (vanwege opstijgende rook). Zorg dat de vluchtroutes nooit gebarricadeerd zijn met fietsen, vuilniszakken, lege flessen, kratjes.”

Tips voor het plaatsen van rookmelders • Indien u één rookmelder heeft, plaats die dan in de ruimte waar de meeste (slaap)kamers op uitkomen. Vaak is dit boven in het trapgat op de slaapverdieping. • Schaft u meerdere rookmelders aan, plaats die dan in de verkeersruimte (gang/overloop) op elke verdieping. • Voor nog meer veiligheid kunt u ook rookmelders plaatsen in slaapkamers, de woonkamer en ruimtes waar elektrische apparatuur staat. • Indien u kiest voor meerdere rookmelders, kies dan voor koppelbare melders. • Plaats rookmelders altijd aan het plafond en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken of nok van een vertrek. • Plaats rookmelders nooit in of nabij de keuken, badkamer of garage, boven verwarmingstoestellen en in de nabijheid van luchtventilatie. • Indien u kiest voor een rookmelder op het lichtnet, zorg dan dat de rookmelder een back-up batterij heeft. Bij stroomuitval functioneert deze rookmelder nog. • Hang de rookmelder(s) direct na aanschaf op.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×