Leidse voedselbank neemt geen nieuwe klanten meer aan

De voedselbank in Leiden heeft, samen met een aantal andere regionale voedselbanken, aangekondigd voorlopig geen nieuwe klanten meer aan te nemen. De wachtlijst in de regio is door een tekort aan voedsel opgelopen tot tweehonderd mensen. Normaal bedraagt een inschrijving maximaal vier weken, nu moeten klanten soms zeven weken wachten, aldus de regionale voorzitter Dick Vos maandag. Hij denkt dat een combinatie van factoren voor de stop heeft gezorgd. Zo is het aantal aanmeldingen de afgelopen jaren explosief gestegen. ‘In 2003 verstrekten we aan 115 mensen eten, nu ligt dat aantal op 1350.’ Ook het gebrek aan aanvoer van verse groenten speelt mee. ‘Dat heeft met de winter te maken. Normaal gesproken pasten wij daar onze pakketten op aan, als we dat nu doen blijft er niets over.’ Vos roept bedrijven met voedseloverschotten op zich te melden.

De voorzitter verwacht dat na de kerstperiode een groot deel van de tekorten is opgelost. ‘Dan krijgen we een behoorlijk aanbod van kerstpakketten.’ In de regio zijn onder meer voedselverstrekkers in Delft, Den Haag, Leiden en Alphen aan den Rijn. Een woordvoerster van Stichting Voedselbank Nederland zegt dat er geen sprake is van een landelijke klantenstop. ‘Dit speelt vooral in de regio Den Haag. Het ontbreekt de mensen daar aan creativiteit. Ze leunen bijvoorbeeld voor 80 procent op Rotterdam.’ De stichting kondigde zondag aan haar klantenbestand voortaan elk half jaar te evalueren om te voorkomen dat mensen te lang gebruik maken van de noodhulp.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×