Primeur hartklepplaatsing via lies bij LUMC

Leidse cardiologen van het LUMC hebben maandag bij vier kinderen een hartklep geplaatst via een opening in de liesslagader. Dat was voor het eerst in Nederland. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het gebeurde zonder de borstkas te openen en zonder gebruik te maken van een hart-longmachine. De vier kinderen tussen 11 en 15 jaar hebben een nieuwe longslagaderklep gekregen, een van de vier kleppen in het hart. Er werd een oude, versleten hartklep mee vervangen. De kinderen hebben een aangeboren hartafwijking. De longslagaderklep ontbreekt of functioneert niet. Daardoor kan er geen zuurstofarm bloed vanuit de rechterkamer naar de longen stromen. Ze zijn hiervoor op 1 à 2-jarige leeftijd behandeld. Toen is tijdens een openhartoperatie niet alleen zo’n hartklep geplaatst. Ook is de vernauwde longslagader iets opgerekt en is een gat tussen beide hartkamers met een plug gedicht.

Een op babyleeftijd geplaatste hartklep gaat tien tot vijftien jaar mee. Dan gaat de hartklep meestal lekken omdat te veel stug bindweefsel is aangegroeid. De Leidse cardiologen laten de nieuwe hartklep maken uit koeienweefsel. Ze duwen die met een slangetje naar het hart via een snede in de liesslagader in de lies. De hartklep zit, in opgevouwen toestand, op een stalen gaasje gemonteerd. In dat gaasje zit een ballonnetje. Het geheel, ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Medtronic, wordt via de liesslagader naar het hart geschoven.

Is het klepje (diameter 2 centimeter) op zijn plaats aangekomen, dan wordt het ballonnetje opgeblazen. Het klepje ontvouwt zich. Het metalen gaasje drukt het klepje vast in de longslagader. De ingreep is minder heftig voor kinderen, zegt chirurg Martin Jan Schalij. ‘Hun borstkas hoeft niet opnieuw open, de operatie duurt korter en de kinderen zijn sneller weer thuis: na een à twee dagen in plaats van twee weken. Ook is de revalidatietijd veel korter.’

Schalij denkt dat in Leiden bij tien tot vijftien kinderen per jaar zo’n hartklep zal worden geplaatst. De Leidse cardiologen kregen maandag bij hun operaties assistentie van de Engelse hoogleraar Phillipp Bonhoeffer, de uitvinder van de techniek. Bonhoeffer voerde de afgelopen zes jaar in het Londense kinderziekenhuis waar hij werkt een 160-tal klepingrepen uit.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×