Buurtbewoners vrezen meer overlast door gratis verstrekking

Bewoners van de Burgemeesterswijk en de Professorenwijk zijn sceptisch over de komst van een proef in hun buurt om heroïne te geven aan een groep hardnekkige drugsverslaafden. Het gaat om een groep van 25 mensen die al in de wijk wordt opgevangen. Zo’n 90 mensen waren donderdagavond afgekomen op een informatiebijeenkomst in zorgcentrum Lorentzhof in Leiden waar de plannen voor het proefproject werden toegelicht. Ook zal er nog een inspraakprocedure volgen. Parnassia en de gemeente Leiden zijn nog aan het onderhandelen over de uitvoering. Wethouder Gerda van den Berg probeert extra geld te krijgen van de politiek. Veel ouderen wonend in de Lorentzhof durven al de deur niet meer uit.

Het project duurt twee jaar en gaat 1,2 miljoen euro kosten. De helft komt voor rekening van de rijksoverheid; Leiden moet het resterende bedrag ophoesten. De Leidse toehoorders vrezen overlast. Zo is er nu al sprake van rondslingerende methadoncups. Maar Parnassia verwacht dat de overlast juist zal afnemen met het nieuwe proefproject. Heroïne geeft een ander effect dan methadon, volgens het psychisch medisch centrum dat daarmee goede ervaring heeft in Loosduinen in Den Haag. Omdat de Parnassia-vestiging van de Lange Mare naar de Roodenburgerstraat komt verwachten de buurtbewoners juist nog meer verkeersbewegingen en parkeerdruk op de wijk. Ook het feit dat de gratis vertekking vlakbij de tijdelijke dependance van de Lorentzschool ligt stoort velen. Sommige buurtbewoners zijn bang dat er in de buurt van de Roodenburgerstraat toch weer meer gedeald zal gaan worden, waar veel middelbare scholieren mogelijk de dupe van zullen worden.  

Als na een half jaar blijkt dat de overlast wel degelijk erger is geworden, heeft wethouder Van den Berg beloofd de proef te staken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hele Leidse verslavingszorg onderdak vindt in de omgeving van de Burgemeesterswijk en de Professorenwijk. Verder zijn er plannen voor een gezondheidscentrum met een huisartsenpraktijk, fysiotherapieruimte en apotheek. Als de politiek akkoord gaat met extra geld voor de proef, dan kan de eerste heroïne in de zomer worden verstrekt.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×