Gouden Leeuw van Nassau voor Peter Kooijmans

Koningin Beatrix heeft de Leidse emeritus hoogleraar Peter Kooijmans benoemd tot Ridder in de Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau. De onderscheiding werd hem 28 november op Paleis Huis ten Bosch uitgereikt. Eerder heeft de Koningin de onderscheiding onder meer toegekend aan Max van der Stoel en Nelson Mandela. Kooijmans (1933) ontvangt deze hoge onderscheiding op grond van zijn ‘grote verdiensten voor ons land als hoogleraar internationaal recht, bewindsman, rapporteur van de Verenigde Naties en rechter in het Internationaal Gerechtshof, en op grond van zijn verdiensten als raadgever en docent van diverse leden van de koninklijke familie’. De orde werd in 1858 ingesteld door Koning Willem III, tevens Groothertog van Luxemburg en is ook nu nog de gemeenschappelijke Huisorde van de staatshoofden van beide landen.

De loopbaan van Kooijmans speelde zich grotendeels af binnen de academische wereld. Hij was hoogleraar internationaal recht en Europees recht aan de aan de Vrije Universiteit (1965-1973) en aan de Universiteit Leiden (1978-1992, 1995-1997). Tweemaal verruilde Kooijmans de wetenschap voor een rol in de actieve politiek: in 1973 werd hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl en in 1993 werd hij minister op datzelfde departement in het kabinet-Lubbers III. Op 6 februari 1997 werd hij benoemd als rechter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×