Verkoop U-bocht levert gemeente 8.640.000 euro op.

De U-bocht, het duurste stukje nog braakliggende grond in Leiden, gaat de gemeente 8.640.000 euro opleveren. Voor dat bedrag verkoopt het college de bouwgrond tussen de stationstunnel en het centraal station. Dat maakte het College van B & W deze week bekend in een gronduitgifteovereenkomst.  Het lijkt wel een mooie hoge opbrengst voor een stuk grond, stelt burgemeester Lenferink, maar hij vulde direct aan dat de vierkante meterprijs aanvankelijk een ’tikkie’ hoger door het college werd ingeschaald.

In de gemeentelijke grondprijzennota wordt rekening gehouden met een verkoopprijs van 320 euro per vierkante meter. In de praktijk komen gemeente en projectontwikkelaar Eurocommerce uit op 270 euro. Dit verschil heeft te maken met de complexiteit van de nieuwbouw. Aanvankelijk ging de gemeente ervan uit dat alleen het stukje grond tussen de stationstunnel en de Dellaertweg bebouwd zou worden. Maar het bouwplan heeft zich uitgebreid naar de andere ‘berm’ van de Dellaertweg. Dat houdt in dat de Dellaertweg in de toekomst onder het gebouw doorloopt. “Dat, plus de parkeergarage van twee verdiepingen die tegen de spoordijk moet worden aangebouwd en de bouw van een ondergrondse fietsenstalling maken de bouw een stuk ingewikkelder en dat heeft gevolgen voor de grondprijs. Uiteindelijk komt er daar iets heel moois uit en daar zijn we natuurlijk uiterst content mee, stelt een tevreden Lenferink.” Het ontwerp van het kantorencomplex is van de Leidse architectenbureau VVKH Fons Verheijen en bestaat uit vier compacte kantoortorens.

Ook wethouder Marc Witteman is content dat een grote werkgever als Achmea voor deze plek gekozen heeft. Witteman: ”Kennelijk is dat dus nog niet zo’n slechte plek als zo’n grote jongen uit alle beschikbare mogelijkheden uiteindelijk toch voor Leiden kiest. Dat gaat als een katalysator werken op andere bedrijven die verhuizing overwegen. “  

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×