Leidse jeugd speelt 'Burgerschap'

Op woensdag 27 december gaat in Het Leidse Volkshuis, de voorstelling ‘Burgerschap’ van Mark Ravenhill, in vertaling van Gijsje Kooter, in première. Voorafgaand worden er twee try-outs gehouden, op vrijdag 22 en zaterdag 23 december. Deze productie wordt gespeeld door 14 jongeren van het Jeugdtheaterhuis, dat  kinderen en jongeren stimuleert om theater tot een zinvol deel van hun leven te maken. Sinds september dit jaar heeft het Jeugdtheaterhuis, naast afdelingen in Gouda, Alphen aan den Rijn, Capelle aan den IJssel en Gorinchem, een eigen lesafdeling in Leiden, in Het Leidse Volkshuis. ‘Burgerschap’ is een korte, scherpe en prikkelende schets over de spanningen die ontstaan als je volwassen wordt. Een bitterzoete komedie waarin Tom op zoek gaat naar wie hij is. Tom: “Maar waarom? Het is allemaal zo verwarrend. Er is zoveel om uit te kiezen. Ik voel me helemaal geen persoon. Ik voel me net allemaal kleine stukjes die rondvliegen. En het één past helemaal niet bij het ander. Ik ben een puzzel die nooit af komt. En het maalt maar rond in mijn hoofd”.

Mark Ravenhill, in Nederland onder andere bekend door ‘Shopping en Fucking’ (Trust/De Theatercompagnie 1998), schreef voor Connections van het National Theatre uit Londen ‘Citizenship’. Connections ontwikkelt nieuw toneelrepertoire, dat door jonge acteurs gespeeld kan worden en dat vooral is bedoeld voor een jong publiek. Dit repertoire biedt een meeslepende kijk op de problemen waar jonge volwassenen vandaag de dag mee worden geconfronteerd.

Burgerschap wordt gespeeld door: Sebas Berman, Rosa Braber, Fleur Degenkamp, Natasja van Dijk, Robert de Hoog, Nelleke Koedood, Pim Kraan, Maarten van der Molen, Marc Nollkaemper, Tamara Pruis, Joop Schwarz, Jonata Taal en Aafke Wagenaar, de regie is in handen van Theo Ham. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden, Fonds 1818 en het Drucker Fonds.

Het Leidse Volkshuis, centrum voor cultuur, educatie en kunsten, wil de komende jaren een uitbreiding van activiteiten op het gebied amateurkunst voor kinderen en jongeren. Zij hebben het Jeugdtheaterhuis benaderd hieraan een bijdrage te leveren. Het lespakket dat in Leiden wordt aangeboden bestaat uit speelleerklassen en leerklassen zang en beweging voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar,daarnaast zijn er  opleiding en productieklassen voor jongeren vanaf 12 jaar.

Data: woensdag 27 december Première, donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Woensdag 3, donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 januari. Aanvang 20.30 uur. Geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar. Reserveren van kaarten kan via het Jeugdtheaterhuis, 0182- 584877 of Het Leidse Volkshuis 071- 5149180.

Toegangsprijs € 9,– en € 6,– voor CJP en leerlingen van het Jeugdtheaterhuis.

Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a in Leiden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×