'Vrouwen, vooral vrouwen' in Spoor 19

Op vrijdag 22 december wordt de expositie van Majorie Lutter geopend in Spoor 19 door Hans Bouter, regiomanager van de Gemiva SVG groep. Het geheel wordt omlijst met muziek van Tomane Severino. Lutter werkt sinds 2003 bij atelier ‘Kunst & Vliegwerk’, een grensverleggend atelier van kunstenaars met een verstandelijke beperking. Ongehinderd door de academische traditie, maakt Lutter korte metten met de gangbare wetmatigheden. Alles is ondergeschikt aan de oerdrang van Lutter om haar strikt persoonlijke beleving in beeld te vatten. Zij is een zeer gedreven en geconcentreerd werkende kunstenares. Daarbij onderscheidt zij zich door een sterk gevoel voor details. Dit levert in haar werk een boeiende dialoog op tussen het centrale thema of de centrale figuur en de details. 

De hoofdonderwerpen van Lutter zijn figuren. Zij schildert en tekent zowel portretten als naakten. Zij laat zich daarbij inspireren door het werk van de oude en moderne meesters, van Giotto tot Gauguin. Het kleurgebruik, de compositie en ook de opvatting van de anatomie zijn echter volstrekt persoonlijk. Lutter werkt voornamelijk met oliepastel, dat zij verdunt met terpentijn in plaats van terpentine, op een wijze die doet denken aan aquarelleren. Vervolgens bewerkt de kunstenares de ondergrond veelal met grafietstift en Oostindische inkt. In een andere, door haar zelf ontwikkelde, techniek combineert Lutter acrylverf met soft pastel en oliepastel. Zoals het een goed ‘Outsider kunstenaar’ betaamt, is ook Lutter een ‘onverbeterlijke non-conformist’. Het is juist deze oorspronkelijke motivatie die het werk de kenmerkende combinatie van blijheid en kracht geeft.

De expositie loopt van 27 december tot en met 17 januari 2007. Openingstijden: dagelijks van 12.00 tot 15.30, zon – en feestdagen gesloten, meer info: www.kunstvliegwerk.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×