Ouderwets spelen in Museum Boerhaave

In de foyer van Museum Boerhaave is een verrassende verzameling bewegend antiek speelgoed samengesteld: modellen van auto’s, stoomtreintjes, opwindbare dieren en poppen die kunnen rijden, lopen, trommelen of loeien. Een feest voor jong en oud! Voor de tentoonstelling is een selectie van automaten en ander bewegend speelgoed gemaakt uit de verzameling van de Vereniging Expositie Ouderwets Speelgoed (VEOS). Met ’technisch speelgoed’ zoals een houtzagerij, een waterrad en een kleine stoommachineketel, is aansluiting gezocht bij de collectie van Museum Boerhaave. De presentatie geeft een beeld van speelgoed uit de periode 1850-1920. Veel van dit speelgoed werd in massaproductie gemaakt en was destijds redelijk betaalbaar. Een enorme variëteit aan mechanisch speelgoed weerspiegelde het dagelijks leven van die periode. Er was apart speelgoed voor jongens en meisjes. Voor de jongens waren er auto’s en vliegtuigen, voor de meisjes keukentjes en badkamers met stromend water.

Natuurlijk ontbreekt het blikken handbeschilderde speelgoed niet, zoals een slagschip met vurende kanonnen. Na generaties speelplezier is het blik gebutst en de verf beschadigd, maar het mechaniek werkt nog als vanouds.

Voor kinderen wordt er speciaal in de Kerstvakantie de workshop ‘de springende kikker’ georganiseerd. Willen de kids weten hoe een opwindbaar autootje, een muziekdoosje of ander bewegend speelgoed werkt? Kom dan naar de workshop ‘de springende kikker’. Er kan zelf een mechaniek geknutseld worden om een papieren kikker te laten springen. Ook is te zien met welk bewegend speelgoed kinderen (en volwassenen) honderd jaar geleden speelden. Alle kinderen tot en met 12 jaar ontvangen een puzzel bij de entree. De antwoorden op de vragen liggen verscholen in de hoeken en gaten van het museum. Wanneer het geheime woord wordt gevonden is er kans op een mooie prijs!

Workshop: leeftijd: 6 – 12 jaar (onder begeleiding) Kosten: 3 euro (kinderen), 6 euro (volwassenen). Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten Voor meer info: www.museumboerhaave.nl

Tentoonstelling: 27, 28 en 29 december en 2, 3 en 4 januari, 13.00- 16.00 uur (inloop mogelijk tot 15.30 uur).

Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Telefoon: 071 – 521 42 24

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×