Lezing 'Lyrisch en luguber' in Sieboldhuis

Op zondag 17 december, om 14.00 uur zal Chris Uhlenbeck, gastcurator van de tentoonstelling, in het Sieboldhuis een lezing houden over het werk van Tsukioka Yoshitoshi. Voor het eerst in Europa wordt in het Sieboldhuis de complete prentenserie ‘Honderd aspecten van de maan’ getoond van deze beroemde Japanse, laat-negentiende prentkunstenaar. Yoshitoshi staat bekend om zijn elegante prenten van Japanse courtisanes en tegelijkertijd om zijn bloederige krijgstaferelen. Uhlenbeck, zal in de lezing dieper ingaan op dit fascinerende contrast, ‘lyrisch en luguber’ in het werk van Yoshitoshi.

Aanmelden lezing is verplicht via 071 – 512 55 39 of info@sieboldhuis.org Kosten: gratis (museumbezoek niet ingegrepen).

In het SieboldHuis is de complete serie ‘Honderd aspecten van de maan’ van Yoshitoshi te zien. In elk van de honderd prenten is de maan subtiel aanwezig: in de achtergrond, via schaduwen op de grond of via een verwijzing in een begeleidend gedicht. Maar op de voorgrond is ruim plaats gehouden voor een van de talloze historische of literaire episodes uit de Japanse geschiedenis. Yoshitoshi’s werk is een typisch product van de Meiji tijd (1868-1912) als de verwestersing van Japan in volle gang is. De invloed van zijn leermeester Kuniyoshi, en van de talloze westerse geïllustreerde boeken die hem onder ogen kwamen, hebben geleid tot een meer expressieve en minder sjabloon-achtige stijl waarbij een intense emotie van de gezichten van de personages afstraalt. De prenten zijn vaak theatraal van opbouw, in combinatie met de voorstelling kan dit resulteren in poëtische, maar ook in schokkende taferelen. De prenten uit deze serie waren tijdens het leven van Yoshitoshi ongekend populair. Als er een nieuw ontwerp op til was, stonden klanten op de trappen van de uitgever te wachten. Niettemin raakte dit meesterwerk van Yoshitoshi geleidelijk aan vergeten, om pas de laatste decennia weer in de belangstelling te komen. Op dit moment is het zelfs een van de meest verzamelde series van de Japanse prentkunst. In 1992 stelde het Van Gogh Museum in een overzichtstentoonstelling van Yoshitoshi een beperkt aantal prenten uit ‘Honderd Aspecten van de maan’ tentoon, maar nu pas wordt de belangrijkste serie van deze kunstenaar integraal voor het voetlicht gebracht in het SieboldHuis.

Openingstijden tentoonstelling: Dinsdag tot en met zondag: 10.00 – 17.00 uur. Gesloten op: Maandag, 1 januari, 3 oktober, 25 december.

Sieboldhuis, Rapenburg 19, Leiden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×