Plannen rond Lakenhal in de ijskast

Op zijn vroegst in het voorjaar van 2007 komt er meer duidelijkheid over de uitbreiding van stedelijk museum De Lakenhal. Dat antwoordt burgemeester Henri Lenferink deze week naar aanleiding van schriftelijke vragen van het actieve VVD-raadslid Arend-Jan Sleijster. Architecten konden begin 2006 inschrijven op het Leidse project. Sindsdien ligt het plan stil en gebeurt er eigenlijk helemaal niets. Het hele plan blijkt opnieuw duurder dan verwacht (waar zagen we dat eerder?) , terwijl het geld voor de aanvankelijk benodigde ramingskosten kosten zelfs nog niet gevonden is.

Eindelijk leek er schot te komen in de zo gewenste uitbreiding van De Lakenhal, toen de inschrijving voor architecten begin dit jaar geopend werd. Tot 3 maart konden architecten inschrijven, een deskundige jury zou vervolgens een keuze maken uit de ingezonden schetsen. Een jury is er nooit officieel aan te pas gekomen. Het geld was er gewoon niet om de plannen van de grond te krijgen. De gemeente heeft andere prioriteiten. Van de uitslag het rapport dat is uitgebracht en waarin gesteld wordt dat  de gemeente Leiden te veel ambities heeft en te weing geld heeft het coleege van B & W nog niet veel geleerd. Het enige dat, begin juli, nog vernomen werd van de museumuitbreiding is dat er nog werd gezocht naar 3,5 miljoen euro van het benodigde budget van 7,5 miljoen.

De uitbreiding bleek echter ook nog eens 1,7 miljoen euro meer te kosten dan verwacht, waardoor de gemeente inmiddels zoekt naar 4,5 miljoen. Het forse tekort was voor het college reden nog maar eens een haalbaarheidsonderzoek te doen. De resultaten daarvan verwacht burgemeester Lenferink begin volgend jaar pas. De hele ontwerpwedstrijd ligt dan ook al geruime tijd in de ijskast.

De plannen rond het Kijkplein worden nog eens op een andere plaats bemoeilijkt door de mogelijke komst van een poptempel ion het Nobelcomplex. Hierdoor kunnen appartementen niet gebouwd worden en kan het hele plan nog eens vele miljoenen duurder uitpakken.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×