Leden Leidse kerk krijgen leningen niet terug

Leden en ex-leden van de omstreden Grote Opdracht Gemeente in Leiden krijgen de leningen die zij verstrekten aan de kerk niet terug. Dat staat in een aangetekende brief die zij deze week ontvingen. Ex-leden overwegen naar de rechter te stappen. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Een van de voormalige leden schat dat de Leidse pinksterbeweging misschien wel twee of drie miljoen euro heeft geleend van een groep van in totaal zo’n 200 mensen. In de brief schrijft voorganger Dennis Sieval dat de kerk aan de Turkooislaan de geleende bedragen niet kan terugbetalen ‘door onverwachte omstandigheden’. Door het vertrek van leden liepen de inkomsten terug, waardoor in januari is besloten om de stichting Grote Opdracht Gemeente Internationaal op te heffen.

De kerk verloor vooral in januari veel leden nadat een groep ex-kerkgangers stichter Gertjan Agtereek beschuldigde van manipulatie en oplichting. Zij zeiden dat de kerk een miljoenenschuld heeft en dat kerkgangers zwaar onder druk worden gezet om grote bedragen te schenken of te lenen aan de kerk. Onder de vlag van de kerk viel een groot aantal bedrijven en BV’s, waarvoor geld nodig zou zijn, evenals voor het opzetten van duizenden kerken, weeshuizen en bijbelscholen in de hele wereld.

De kerk zou een sekte zijn, die families verscheurt en waarin ex-leden worden vervloekt en verketterd. Agtereek heeft nooit willen reageren op de beschuldigingen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×