D66 teleurgesteld over passieve houding studentenhuisvesting

De fractie van D66 is onaangenaam verrast door de uitspraken van PvdA-wethouder Marc Witteman over de voortgang op het gebied van studentenhuisvesting. Op zijn weblog vermeldde de wethouder dat de werkgroep studentenhuisvesting de naam ´taskforce´ onwaardig is. Duoraadslid Jeffrey van Haaster vindt daarentegen Wittemans uitspraken een wethouder onwaardig: “Na driekwart jaar heeft wethouder Witteman voor het eerst een vergadering van deze werkgroep voorgezeten. Nu hij ontwaakt is uit zijn zomerslaap komt hij plots tot de ontdekking dat ook studentenhuisvesting tot zijn portefeuille behoort.” D66 heeft het college om opheldering gevraagd en pleit voor hernieuwde aandacht voor het nijpende tekort aan studentenkamers.

Het positieve aspect van Wittemans openhartigheid is dat hij direct beterschap belooft: ‘We hebben afgesproken dat dit vanaf vandaag anders gaat.’ D66 is vooral benieuwd naar de concrete, ‘desnoods onconventionele’ maatregelen die de wethouder in het vooruitzicht stelt. Ook de rol van de studenten in de taskforce is een punt dat nadere aandacht behoeft. D66 wijst verder op de betaalbaarheid van de studentenkamers en op de verhouding tussen ´Nederlandse´ en ´buitenlandse´ woonruimte. “De huurprijzen van zogeheten ´short stay´ woonruimte zijn beduidend hoger. Het lijkt wel alsof het aantrekkelijker is om voor buitenlandse studenten te bouwen.”

In het nieuwe jaar gloort een nieuw knelpunt aan de horizon: studentenhuisvester SLS Wonen gaat met ´campuscontracten´ werken. Deze huurovereenkomsten maken het mogelijk om nieuwe huurders na beëindiging van hun studie de huur op te zeggen. Het is twijfelachtig of er voor de kersverse oud-studenten voldoende appartementen beschikbaar zijn. D66 pleit in elk geval voor reservering van een deel van de woningvoorraad voor ´startende alumni´.

D66 hoopt dat de wethouder het komende jaar met de gemeenteraad over dit belangrijke onderwerp wil spreken. Meer in het algemeen gesteld hoopt de D66-fractie dat de gemeenteraad voortaan één keer in de drie maanden over de voortgang van de huisvestingsprojecten wordt geïnformeerd.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×