Sopraan Renate Arends.

Hilarische muzikale komedie in Leidse Schouwburg

Woensdag, 27 december speelt ‘I Piccoli Holandesi’ in een commedia dell’arte-achtige structuur, de muzikale komedie: ‘Terremoto, Farfalletta e Lirone’ in de Leidse Schouwburg. De muziek is van Francesco Conti en de regie van Marc Pantus, spel en zang: Marc Pantus en Renate Arends, begeleid door een barok ensemble. Deze ‘minatuur opera’ brengt sopraan Arends, na haar rol in Agrippina van Händel, weer terug naar de Leidse Schouwburg. De Volkskrant: “De uitwerking die regisseur en titelrolzanger Marc Pantus er aan geeft is even inventief als hilarisch”.

‘I piccoli holandesi’ maken zich als een van de weinigen sterk voor de herwaardering van de muzikale komedie in de breedste zin. Zij zetten zich in eerste instantie in voor komische werken uit de barok en vroegklassieke periode. Deze werken zijn namelijk met betrekkelijk simpele middelen en weinig mensen op te voeren. Met name het genre van het ‘Intermezzo Comico’ verdient het in de belangstelling te staan. ‘Terremoto, Farfalletta e Lirone’ is zo’n ‘Intermezzo Comico’. Deze miniatuur opera’s werden als luchtige onderbreking gecomponeerd bij de langere ‘opera seria’. I Piccoli Holandesi” maakt zich sterk voor de herwaardering van de muzikale komedie, met name voor de Barokke versie, een typisch achttiende-eeuws verschijnsel. De verhalen zijn geschreven voor twee zangers, meestal een bas en een sopraan; vaak is er een stomme rol voor een bediende.

In ‘Terremoto, Farfalletta e Lirone’ wisselt de praktisch ingestelde Farfalletta zonder scrupules haar geliefde, de straatarme Lirone, in voor de kapitaalkrachtige Terremoto. Deze wordt echter ontmaskerd door Lirone als een oplichter. De liefde zegeviert en Terremoto wordt gestraft.

Aanvang 20.15 uur. Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de Bonbonnière. Deze voorbespreking begint om 19.30 uur en is een geheel kosteloze service voor de bezoekers van de Leidse Schouwburg. Men wordt verzocht, in verband met de maximale capaciteit van 50 personen, zich hiervoor op te geven bij de kassa van de Leidse Schouwburg. 071-5163888 of via de website: www.leidseschouwburg.nl

Leidse Schouwburg, Oude Vest 43, Leiden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×