Kostbare oorlogsbuit te zien in Museum Volkenkunde

Tot 7januari is in het Museum Volkenkunde de tentoonstelling ‘Militaire actie op Bali’ te zien. Honderd jaar geleden stuurde Nederland een grote militaire expeditie naar Badung en Tabanan, twee kleine rijken in het zuiden het Indonesische eiland Bali. Na een dramatische ‘strijd tot het einde’ (puputan) van twee vorsten en hun familieleden wonnen de Nederlanders het gevecht en namen kostbare oorlogsbuit mee. Die kreeg gedeeltelijk een plaats in de collectie van Museum Volkenkunde. Het verhaal van deze oorlog wordt verteld in een galerijtentoonstelling, met foto’s uit die tijd en een selectie kostbare voorwerpen uit de buitgemaakte en later ook op een veiling aangekochte paleisschatten van de overwonnen vorsten. Men ziet onder meer sieraden, krissen en met gouddraad versierde doeken.

De militaire expeditie begon op 20 september 1906. De Nederlanders maakten veel schatten buit uit de paleizen in Denpasar en Pamecutan. Enkele dagen na de actie in Badung gaf de vorst van het naburige Tabanan zich over en pleegde vervolgens zelfmoord. Kostbaarheden uit zijn paleis werden geveild voor het levensonderhoud van zijn verbannen familieleden. Een Nederlandse kunstenaar kocht een deel daarvan voor de collectie van Museum Volkenkunde.

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden, telefoon: 071 – 516 88 00

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×