Portretten van kinderen asielzoekerscentrum in Bibliotheek

Ondanks alle politieke ontwikkelingen, wachten er in Nederland nog steeds duizenden kinderen in tientallen asielzoekerscentra op de beslissing of ze hier mogen blijven. Ze zijn gevlucht uit landen waar geweld en onderdrukking bij het dagelijks leven horen. In de asielprocedure is er weinig aandacht voor deze groep kinderen. De meeste hebben gruwelijke ervaringen achter de rug en hebben in een asielzoekerscentrum niets nieuws om zich aan te hechten. De kinderen uit het asielzoekerscentrum van Leiden hebben gedurende 10 weken aan een Rembrandtproject gewerkt. Onder leiding van kunstenares Fatima Barznge maakten zij zelfportretten met kleuren uit Rembrandts palet. Zelf verf maken, zoals in de zeventiende eeuw, is iets wat zij geleerd hebben. Karmozijn, ultramarijn en vermiljoen zijn voorbeelden van kleuren waarmee de kinderen zichzelf geschilderd hebben.

Onbekommerd kunnen spelen en creatief bezig zijn is erg belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Daarom organiseert Stichting de Vrolijkheid creatieve activiteiten. De activiteiten zijn als het ware instrumenten waarmee kinderen de ruimte en de mogelijkheid krijgen om trots, eigenwaarde en zelfrespect te verkrijgen of te vergroten. Daarmee kunnen ze bouwen aan hun eigen toekomst. Stichting de Vrolijkheid is een klein netwerk van kunstenaars uit Nederland en landen waaruit de kinderen gevlucht zijn. Het zijn professionals, die veel van hun tijd en energie besteden in de asielzoekerscentra, om samen met kinderen mooie dingen te maken, met hen te spelen, of hen gewoon kind laten zijn.

De zelfportretten van de kinderen zijn nog gedurende de maand januari te zien in de Centrale Bibliotheek aan de Nieuwstraat te Leiden.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×